Първите частични резултати от гласуването в четири окупирани от Русия области на Украйна показват, че преобладаващата част от жителите подкрепят присъединяването към Русия, съобщи днес руската агенция РИА , след като Киев и Западът осъдиха като фалшиви т. нар. референдуми, предаде Ройтерс.

Пет години затвор за държавна измяна грозят украинците, подкрепящи руски референдуми

Гласуването се проведе в продължение на пет дни в четири области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, които съставляват около 15% от територията на Украйна.

Този вот проправя пътя на президента Владимир Путин към анексирането на четирите области, след което той би могъл да представи всеки украински опит да си ги върне като нападение срещу самата Русия. На 21 септември Путин заяви, че е готов да използва ядрено оръжие, за да защити "териториалната цялост" на Русия, припомня Ройтерс.

ЕС ще наложи санкции на организаторите на референдумите в Украйна

Украйна многократно е предупреждавала, че руското анексиране на допълнителни територии ще унищожи всякакъв шанс за мирни преговори.

РИА Новости съобщи, че частичните резултати показват мнозинство, вариращо от 96,97% в Херсонска област (на база 14% от преброените гласове), до 98,19% в Запорожието (на база 18% от преброените гласове).

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм