
Около 15 лв. ще ви струва направата на 10 кг. сурова туршия. В сезона на туршиите цените на зеленчуците са по- високи в сравнение със същият период на миналата година. Килограм хубави домати върви между 2- 2, 50 лв. показа наша проверка на пазара в Кюстендил.Най- бързо, лесно и вкусно може да направите сурова туршия със морска сол. За нея ви трябват чушки, цената на които е около 2 лв. за кг.,цветно зеле, което е около 2 лв. за кг., и моркови също около 1-1,50 лв. на кг. Рецептата за суровата туршия е от Милена Стоименова от Жабокрът.
„Рецептата е това- 4 кг. цветно зеле, 2 кг. червени чушки и един килограм моркови. Зелето се накъсва, иначе дробим чушките и морковите на малки парчета. След това ги заливаме с една чаша морска сол, 4 чаши и половина захар и 800 грама оцет, както и 9 чаши вода . Всичко това го месим 24 часа и след това пълним буркани“, заяви Милена Стоименова.
Таня Григорова от Жабокрът ни представя още една туршия, която обаче вече се вари. Тя се казва есенна салата. Туршията с изваряване излиза на по- висока цена, но може да остане на съхранение до 2-3 години.
„Зеленчуците общо като цяло са 5 кг. Няма значение от кое колко слагаш. Слага се ашлама, малки краставички обелени на кръгчета, моркови, цветно зеле и гамби. Всичко това се надробява. Марината се завира. Марината е 150 гр. сол, 400 г. оцет, 300 г. захар и половин шише олио. Слага се кервиз. Всичко това се завира. Попарват се, зеленчуците се объркват и се попарват с вряла марина и 10- 12 часа престоява. След това се затварят се в буркани и се изварява, но само за 5 минути за капачка и веднага се изваждат, за да не омекнат много туршията“, разказа Таня Григорова.