Защо селски туризъм? Какво в Италия е селски туризъм? Какво го отличава и как да развиваме и предлагаме успешно такъв в България? Това са някои от темите на фокус на двудневното обучение по селски туризъм на 25 – 26 октомври в Габрово. Обучението се организира от Фондация „Америка за България“ в партньорство с Посолството на Италия, Италианската търговска агенция, фондация „LocalFood.bg“/Пендара, сдружение „Деветашко плато“ и „Травентурия“ ООД.

Посланикът на Италия в България Н.Пр. Джузепина Дзара и президентът на Фондация „Америка за България“ г-жа Нанси Шилър ще открият събитието.

Специални гост-лектори ще бъдат италианските експерти Умберто Селми и Франческо Фрато от Националната мрежа на селските региони на Италия, които ще представят успешния модел за селски туризъм в Италия (agriturismo), и как той ежегодно привлича многобройни туристи в тяхната страна.  Заедно с водещи български експерти в тази област - фондация „LocalFood.bg“/Пендара, сдружение „Деветашко плато“ и „Травентурия“ ООД, те ще представят практически съвети за ефективно развитие и успешно предлагане на продукти и услуги в областта на селския туризъм, и ползите от доброто партньорство с местната общност.

Обучението е предназначено за фермери/ земеделски производители, собственици на къщи за гости, ресторанти, служители в читалища, собственици на бизнеси, които предлагат туристически услуги и преживявания, представители на местната власт и браншови организации от цялата страна с интерес към темата.

През март 2022г. Фондация „Америка за България“ финансира двадесет проекта за развитие на селски туризъм, участвали в конкурса „Развитие на селски туризъм в Северна България” (https://us4bg.org/bg/rfp-tur-agritourism-2022/). Конкурсът привлече изключителен интерес от цялата страна, като постъпиха общо 356 кандидатури.

Конкурсът, както и това обучение, са продължение на стремежа на Фондация „Америка за България“ да подпомогне развитието на Северозападна България и поречието на река Дунав като привлекателни туристически дестинации с активни и жизнени местни общности, запазени традиции и икономически растеж.