Мъртви щъркели из Разградско, най-вероятно заради опасно замърсяване на река Бели Лом. Освен че е бяла, около реката има и силна миризма, съобщи NOVA.

Сигнали са подаде до екоинспекцията в Русе, отговорна за района на Разград, в Държавната агенция по безопасност на храните и до общината. Вчера от Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че са взели проби, които ще бъдат изпратени в лаборатория.

Първи за проблема с мъртвите птици алармира Иван Иванов. Той разказва, че е открил два щъркела в едно поле, а в съседно - още седем. Заварва някои от птиците разчленени - вероятно от диви животни. Версиите за причините за смъртта им са няколко, сред тях и за волтова дъга.

"Моето лично мнение е, че не може да бъде от волтова дъга, тъй като щъркелите са намерени на различни места. Според мен щъркелите са натровени от местната река", заяви Иван Иванов.

Реката има подозрителен бял цвят, мирише лошо и люти на очите. По думите на Иванов мирише на развалени яйца - според него на сяра.

Местни жители са убедени, че водата е замърсена. Те разказват, че преди в района е имало много рибари, а сега няма абсолютно никаква фауна в тази река.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм