“Спонтанното улично изкуство не е в това да си контролиран какво и как да нарисуваш”. Това заяви креативният продуцент и визуален артист Владислав Лепоев в предаването "Стълбището" по Дарик.

Според него така наречените вандалски прояви не могат да бъдат решени, дори и ако общината предостави обществени места, на които артистите да упражняват своето изкуство.

Не е въпросът къде са тези места, а какво представляват. Много е интересен вкусът на общината към темите, които позволява”, казва той.

Визуалният артист коментира още:

“България се опитва да наложи графити турове, графитите по поръчка се отличават от спонтанните графити. Уличното изкуство не може да не бъде поръчано. Целта му е да ни провокира, да ни каже нещо истинско или да ни напомни нещо”.

По думите му графитите имат икономическа позитивна стойност за един град.

“Уличното изкуство е това, чрез което младото поколение общува”, каза той.

Художникът смята, че има дупка между това, което си мислим, че казваме, как общуваме, и това, което наистина влияе на младото поколение. Проблемите, които не могат да бъдат чути, крият скрита опасност.

“Хората често подценяват естетическото възприятие, но ние действаме на естетическо ниво много повече отколкото очакваме. Естетическото отвращение е осъзнато, както и естетическото привличане”, каза още Лепоев

Целия разговор чуйте и вижте в прикачените файлове.