Великобритания призова посланика на Китай с искане да обясни "агресивното поведение" на Пекин и "ескалацията" на действията му срещу Тайван през последните дни.

Китай обяви спиране на военните учения в Тайван

Министърът на външните работи Лиз Тръс, фаворит за следващ министър-председател на Обединеното кралство, заяви, че е извикала посланика Чжън Дзегуан, за да обясни изстрелването на китайски ракети и навлизането във въздушното пространство на Тайван.

Военните учения последваха посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова миналата седмица.

Нов вирус повали 35 души в Китай

"Обединеното кралство и партньорите му осъдиха по най-категоричен начин ескалацията на Китай в региона около Тайван, както се вижда от неотдавнашното ни изявление на Г-7", заяви Тръс в изявление.

"Възложих на официалните лица да извикат китайския посланик, за да обясни действията на страната си."

"През последните месеци наблюдаваме все по-агресивно поведение и реторика от страна на Пекин, които застрашават мира и стабилността в региона."

Тайванският външен министър със спешно съобщение: Ето кога Пекин може да атакува

Отношенията между Китай и Великобритания се влошиха през последните години, особено заради осъждането от страна на Лондон на третирането от страна на Пекин на мюсюлманските уйгури и продемократичните протести в Хонконг.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм