Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву заяви днес, че китайските военни учения, започнали след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, са част от план за подготовка за нахлуването на Пекин на този остров.

Тайван започна артилерийско учение с бойна стрелба

Говорейки пред репортери, той не предложи времева рамка за евентуална атака срещу Тайван, който Китай счита за своя територия, съобщава Ройтерс.

Джоузеф Ву каза, че Пекин провежда широкомащабни военни учения и изстрелвания на ракети, заедно с кибератаки, дезинформация и икономическа принуда, в опит да отслаби морално населението на острова.

Китай обявява нови военни учения около Тайван

“След като ученията приключат, Китай може да се опита да конкретизира действията си в опит да разруши дългосрочното статукво в Тайванския пролив” каза Ву.

Той също така заяви, че подобни ходове застрашават регионалната сигурност и предоставят "ясна картина на геостратегическите амбиции на Китай отвъд Тайван", и също така призова за по-голяма международна подкрепа за спиране на опитите на Китай да контролира ефективно пролива.

Китай: Отсега нататък ще извършваме редовни военни учения

Министърът подчерта, че Тайпе не е уплашен, дори в момент, когато Пекин продължава да маневрира през неофициалната централна линия на Тайванския пролив.

Източното командване на Китайската народноосвободителна армия обяви днес, че продължава с продължителни военни учения в морето и въздушното пространство около остров Тайван, с акцент върху блокадите и логистиката на доставките, съобщава Ройтерс.

Токио: Япония остава открита за диалог с Китай

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Къл каза в понеделник, че Вашингтон остава зад оценката си, че Китай няма да се опита да нахлуе в Тайван през следващите две години.

Представител на Пентагона също каза, че американската армия ще продължи да преминава през Тайванския пролив през следващите седмици.

Тайпе: 68 китайски самолета и 13 военни кораба са пресекли средната линия

Министерството на външните работи на Китай заяви в понеделник, че Тайван е част от Китай и че Китай провежда военни учения "на своя територия" по открит, прозрачен и професионален начин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм