Правителството на Великобритания обеща да предостави 45 000 визи за сезонни работници в селскостопанския сектор през следващата година въпреки призивите на управляващата Консервативна партия за намаляване на имиграцията, предаде АФП, цитирани от БГНЕС.

След спада по време на пандемията, нетната миграция непрекъснато се увеличава и се очаква тази година да достигне рекордно високи стойности, съобщават британските медии. Официалните данни се очакват този месец.

За първи път организират Фестивал на ягодата в Кричим

Твърдолинейният министър на вътрешните работи Суела Брейвърман заяви на конференция в Лондон в понеделник, че "няма основателна причина" Великобритания да не може да обучи собствените си шофьори на камиони и берачи на плодове, за да намали имиграцията.

Но Даунинг стрийт защити решението за повторно издаване на визи.

Настоящите правила "ни осигуряват гъвкавост да променяме системата в зависимост от нуждите на Обединеното кралство", заяви говорител, като добави, че Великобритания има "исторически нисък" процент на безработица.

Обявяването на разпределението на визите идва заедно с нов пакет от мерки за подпомагане на земеделската индустрия.

Не е нужно да си потомък на земеделци, за да си истински успешен фермер

Британските земеделски производители се сблъскват с нарастващи разходи, породени от нарушаването на веригите за доставки в резултат на пандемията и войната в Украйна, които повишават цените на торовете, фуражите, горивата и енергията.

По-строгите правила за имиграцията след Брекзит, който сложи край на свободното движение в държавите - членки на ЕС, затрудниха наемането на работници от блока, на които британското селско стопанство традиционно разчита.

Индустрията е изправена и пред конкуренцията на вносните продукти.

Преди срещата на върха "От фермата до вилицата на Великобритания", организирана от Даунинг стрийт, правителството заяви, че ще предостави на фермерите по-голяма защита в бъдещите търговски сделки и ще даде приоритет на новите възможности за износ.

Субсидията за родословните книги - пари на вятъра или инвестиция с добавена стойност?

"Британското земеделие и британските продукти просто не могат да бъдат на заден план. Знам, че някои от вас са се чувствали така в миналото", заяви министър-председателят Риши Сунак в отворено писмо до британските фермери.

През февруари миналата година правителството обяви, че през тази година на фермерите ще бъдат предоставени безвъзмездни средства в размер на повече от 168 млн. паунда (193 млн. евро), за да "стимулират развитието на нови технологии и иновативни начини на земеделие".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм