18-годишен пилот отведе баба си и двамата си братовчеди на кратък полет в понеделник сутрин през Южна Калифорния, пише "The Guardian".

След това, докато семейството лети на 1600 метра във въздуха, двигателят на самолета внезапно отказва. 18-годишният Брок Питърс, който е получил лиценза си за пилот само четири месеца по-рано, си спомня, че е чул „бумтене“ от двигателя и веднага след това, самолетът е загубил цялата си мощност.

Стачка на Ryanair в Белгия спира десетки полети

Питърс, чиято цел в кариерата е да стане пилот на авиокомпания, сподели, че е знаел, че му остават само минути, за да осъществи аварийно кацане. Отзад чул баба си да плаче. „Бях напълно фокусиран върху самолета и се приземихме безопасно“, разказа той. 

Аварийното кацане на тийнейджъра на тих участък от една от най-известните магистрали в САЩ, Historic Route 66, влезе в новините в цялата страна. Посланието на младото момче към всички, които ще изпаднат в такава ситуация е: „Бъдете спокойни, припомнете си какво сте научили и вярвайте в Бог.

Инфаркт на пасажер върна самолет, навлязъл на българска територия, обратно в Истанбул

Полетът на 2 януари започнал като „обикновен ден“, разказа Питърс, студент от Оук Хилс, Калифорния, който започнал да лети на 16-годишна възраст.

Обичам тръпката от това. Обичам скоростта. Обичам да гледам нещата от въздуха. Това е различна гледна точка“, въодушевено сподели Питърс.

Братовчедите му от Колумбия и Колорадо са му били на гости за празниците и техният план бил да се насладят на един полет.

При аварийното приземяване имало една кола, идваща по пътя към него, спомня си той, но тя отбила от пътя, за да направи място на спускащия се самолет. 

Друго препятствие обаче били жиците над магистралата, между които младият пилот е трябвало да премине.

Израелски стартъп пуска лично летателно превозно средство на ток

Честно казано, не ги видях. Мисля, че това беше божествена намеса. По чудо минах между тях“, раказа той.

Когато усетил, че колелата се докосват до земята, въздъхнал с облекчение.

Двамата му братовчеди, които са на по 30 години, и 77-годишната му баба са били в шок, но са невредими. 

Какво МОЖЕ и какво НЕ МОЖЕ да вземем на борда на самолет?

„Имаше толкова много съобщения: „Добра работа“, „Невероятно приземяване“, „Справихте се страхотно“, сподели той. Хората са му казали, че „наистина е вдъхновил авиационната общност“.

Това беше добро учебно преживяване за мен“, заключи героят.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм