„Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) внасят предложение в деловодството на Народното събрание, с което ще искат парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Това заяви в парламента Цончо Ганев от „Възраждане“.  Въпросът на референдума ще е същият като от предишния опит на партията на Костадин Костадинов еврото да не бъде прието в близките няколко години - „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?

“Това е инициатива, която парламентът преди няколко месеца отхвърли, решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен. Точно заради това ние го внасяме отново, коментира Цончо Ганев. 

Той допълни, че през февруари Конституционният съд (КС) е отхвърлил тяхната жалба по отношение на процедурата, с която Народното събрание не прие вота на 604 хиляди човека.

“Ние имаме право, поне 48 народни представители, да внесем предложение за свикване на референдум. Ако българският народ се произнесе, че иска да влиза в еврозоната, без значение, че от „Възраждане“ смятаме, че нямаме място там, ще влезем в еврозоната”, изтъкна още Ганев.

По думите му посочват точно 2043 г., защото разчетите на Европейската централна банка и на Световната банка са, че България няма да е готова дотогава за приемане на евро валутата.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов посочи, че от партията на Слави Трифонов смятат, че България трябва да влезе в еврозоната, но когато е готова. 

“Подкрепяме референдума на “Възраждане” по морални причини, защото те положиха усилие и събраха необходимия брой подписи да има референдум. Предишното Народно събрание наруши Конституцията и собствения си закон, който беше приел за референдумите и “изхвърли в кошчето” волята на 604 хиляди българи, които са се подписали”, каза Йорданов.

Той уточни, че ако референдумът се състои, ще агитират против въпроса на „Възраждане“, но според тях решението трябва да е в българските граждани, а не на една група политици, които са си въобразили, че могат да решават от името на всички.

През юли миналата година парламентът отхвърли предложението за провеждане на национален референдум, отново внесено от партията на Костадинов и със същия въпрос. Тогава решението беше обжалвано от парламентарните групи на „Възраждане“ и ИТН,  както и от независимия депутат в 49-ото НС Радостин Василев. В началото на годината КС само потвърди решението на законодателния орган, но отказа да вземе отношение дали въпросът е противоконституционен.

Позиция по темата, разпространиха от ДПС.

ДПС e категорично против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата “референдум за еврото”, коментира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на Движението. 

Той посочва, че спекулациите за допитване „за“ или „против“ еврото са капан, който на практика задава въпроса „за“ или „против“ членството ни в ЕС. Съпредседателят на партията  категоричен, че ДПС няма да допусне това. В позицията се подчертава, че вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро.

Снимка: БТА