Тази година, ученици от Основно училище „Васил Левски“ – Плевен станаха национални шампиони в 6-то издание на Националния STEM конкурс в две категории – „STEM - Училище“ с деца от 5 до 7-ми клас и „STEM – Математика“ за деца от 1 до 4-ти клас.

Това обяви в пресклуба на БТА в Плевен Теодор Николов, който е учител по информатика, информационни технологии, роботика и компютърно моделиране в ОУ „Васил Левски“ в Плевен.

„Това, което ни помогна да станем шампиони в две от категориите е фактът, че в училище „Васил Левски“ изучаваме за четвърта поредна година роботика. Това обучение е свързано с Наредбата за приобщаващо образование, която дава възможност на децата да изучават STEM дисциплини“, обясни Теодор Николов.

Той обясни, че проектът, с който са спечелили е бил изработване и програмиране на роботи – молел ЛЕГО, които по идеята на проекта трябва да бъдат изстреляни от Земята и да стигнат до планетата Марс, където да се отвори космическа Совалка.

„С това искахме да покажем, че информационните технологии и роботиката са това, което движи света напред и дават възможност на човечеството да се развива“, каза Теодор Николов.

Втората категория, в която учениците са спечелили в националния STEM конкурс е свързана с компютърно моделиране.

„Заедно с децата изработихме проект, с който да покажем как информационните технологии могат да бъдат обвързани с други дисциплини. С приложение, което се учи по Компютърно моделиране създадохме карта на България с най-известните исторически и природни забележителности като паметника „Шипка“, „Белоградчишки скали“, сградата на Парламента в София, Стария град във Велико Търново. Тук основен герой е една котка, която движейки се между обектите на картата пита учениците: „Коя е тази забележителност?“.

Идеята беше да покажем, че чрез компютърното моделиране това, което се изучава в училище става по-разбираемо и по-интересно за учениците“, поясни Николов.

За четвърта година 40 ученици в ОУ „Васил Левски“ изучават роботика, след като преподавателят Теодор Николов е успял да провокира интереса им в областта на сферата, която някога се свързваше единствено с научната фантастика.