3 години след показния арест на бившия кмет на район "Северен" Ральо Ралев, Специализираната прокуратура не може да събере достатъчно доказателства, за да повдигне обвинение и да започне наказателно производство. Въпреки това разследването не е прекратено, става ясно от отговор на прокурор Валентина Маджарова, който Дарик радио получи със съдействието на юристите от Програма достъп до информация (ПДИ). 

Кметът на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев бе арестуван в края на май 2019 г., по време на широко афиширана операция с участието на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), прокурори и полицаи. Главният прокурор Иван Гешев бе убеден, че акцията е цитирам: „отработена доста по-качествено“, в сравнение със случая „Иванчева“, който също бе много показен.

Обвинението твърди, че предприемач от Пловдив е бил изнудван за 60 000 лева, за да му бъде издадено строително разрешение от район "Северен". Районният кмет е задържал умишлено документите, а бизнесменът на свой ред е подал сигнала директно към бившия премиер Бойко Борисов.

Очакваше се разследващите да представят доказателства срещу Ральо Ралев по чл. 304 б, ал. 1 от НК (за т.нар. активен подкуп, свързан с облага на длъжностно лице), за което престъпление законът предвижда наказание до 6 години затвор и глоба до 5000 лв. Три месеца след ареста Ралев бе освободен срещу  гаранция от 150 000 лева, която по-късно му е възстановена, съобщи адвокатът му Сузана Алекова. Първоначално от Специализираната прокуратура отказаха на Дарик информация по случая с аргумента, че  е налице специален ред за достъп за досъдебни производства по чл. 198 от НПК, съгласно който материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешението на наблюдаващия прокурор.

Прокуратурата не може да отказва информация на журналистите за това дали е образувано досъдебно производство и какви са последващите правни действия, тъй като тя не попада в обхвата на следствената тайна, категоричен е адв. Кирил Терзийски.

По искане на Специализираната прокуратура ДАНС разследва  и народния представител от „Възраждане“ Елена Гунчева. Преписката бе образувана след сигнал срещу нея за престъпление срещу Републиката, заради нейни постове във фейсбук, свързани с войната в Украйна.

В спецпрокуратура обаче няма образувани или възобновени производства конкретно срещу бившия кмет и настоящ депутат от ГЕРБ Иван Тотев, става ясно още от отговора, изпратен  до Дарик по Закон за достъп до информация.

В края на 2021 г. бившият министър на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет материали, според които 4-ма спецпрокурори са прекратили 3 досъдебни производства срещу Иван Тотев – няколко месеца преди изборите за 45-о Народно събрание.  (Между 2016 и 2020 г. бяха обявени разследвания във връзка със съмнение за служебни престъпления, свързани с градския транспорт, зоопарка и почистването на гробищния парк в Пловдив.) Във връзка с това от Специализирана прокуратура уточняват, че „наказателните производства се образуват по фактите на престъпленията, а не във връзка с техния автор“.

Сведенията за всички случаи са предоставена на Дарик по Закона за достъп до информация, след първоначален отказ на Специализираната прокуратура. Те са достъпни, съгласно закона и могат да формират мнение за дейността на прокуратурата и убеждение за начина, по който последната упражнява правомощията си, коментира още адв. Кирил Терзийски.