Министърът на спорта Радостин Василев заяви, че ако има правно основание, ще отнеме лиценза на Българския футболен съюз (БФС) въпреки всички тежки последици за футбола.

Той сподели това пред Евроком, като добави че не заема страна в споровете за президентския пост, но и не приема настоящото ръководство в лицето на Борислав Михайлов и неговите колеги.

Бербатов пред Дарик: Трудностите са ме изградили такъв, какъвто съм

Василев вече веднъж официално предупреди БФС, че ще отнеме лиценза на организацията, ако до 25 май не бъде приет бюджет.

За целта се наложи родната централа да свика неизборен конгрес пет дни по-рано.

 "С Боби Михайлов нямам касателство. За мое щастие. Деветдесет и девет процента от обществото е наясно какво се случва във футболния съюз. Всички знаят. Аз нямам право като министър да заемам позиция - нито съм за Бербатов (б.ред – кандидат-президентът Димитър Бербатов), нито съм срещу някого. Но не мога да приема, че това е президентът на футболния ни съюз и това е неговото ръководство. Не мога да го приема като адвокат, като гражданин и като министър", каза спортният министър.

Вписването на Бербатов като президент на БФС бе спряно след жалба

"Тези хора сами не осъзнават, че са нежелани в обществото, защото имат пряк финансов интерес да управляват тази институция. Тя има сериозно финансиране от УЕФА, от ФИФА и от спонсори. И на практика си е самодостатъчна. Този човек не разбира, че за да тръгне футболът, трябва да направи един честен конгрес. На един истински конгрес няма шанс това да се случи (б.ред - Михайлов да спечели). Държавата в мое лице като министър на спорта, има ли основанието в закона, ще им отнеме лиценза. С всички последствия от това - европейско, квалификации, отбори, футболисти. Ще им отнема лиценза, но трябва да имам правното основание", допълни Василев. 

Министърът на младежта и спорта посочи, че е уведомил УЕФА и ФИФА за ставащото в българския футбол. „Обществото е узряло и няма как тази система да продължи да функционира по този начин“.

Спортният министър смени ръководството на Национална спортна база

Василев каза още, че е забранил да се влиза в "Арена Бургас". Залата се строи вече повече от седем години, като цената ѝ се увеличи с десетки милиони. "Ще вляза с комисия, която да установи реалното състояние. Не искам да отида някъде и те да кажат: "Ама тя беше перфектна". Имаме отделени 15 млн. лева в бюджета, прогностично, които да се използват за довършване на залата - без да имаме никаква идея на какъв етап е, но няма да ги освободя, преди да имам доклад от "Академика", преди да се установи състоянието ѝ. Тя няма акт 15 още, има претенции към изпълнителя ѝ за неустойки, огромно забавяне. Изпълнителят казва: "Мен ме натискаха за изборите" - беше при мен в кабинета ми", заяви спортният министър.

Промяната, която тръгна в държавата, ще застигне и БФС, заяви спортният министър

Василев добави, че в министерството са правени злоупотреби и че са назначавани "калинки на ГЕРБ", които той освобождава.

По думите му "първият човек, който ще влезе в затвора", е бивш министър на спорта. "Независимо от това, че сега няма прокуратура. Неспасяемо е неговото положение. По линия на злоупотреби (ще влезе в затвора). Неспасяемо е. Ако в "Автомагистрали" има как да се измъкне - при мен няма как да се измъкне". Той не спомена име, но думите му по-скоро са насочени към Красен Кралев, който беше на поста по време на последния управленски мандат на ГЕРБ, а сега е депутат.

С повече от 100 млн. лв. ще бъде увеличен бюджетът за спорт, заяви министър Василев

"Този спортен министър съвсем скоро ще бъде арестуван. За редица действия - от безстопанственост до неизгодни сделки. Неизгодни договори за държавата. Побиват го тръпки от мисълта. Може до Владислав Горанов да не стигнат, Бойко Борисов го арестуваха за 24 часа, но тук аз съм се заел да установя какво е направено и по мой предварителни оценки, дал съм естествено всичко на органите, няма спасение. Ако има държава и минимална справедливост, този човек не може да бъде в Народното събрание, той не може да се разхожда свободно по улиците", каза Василев.

Той повтори думите си, че са необходими законови промени, за да може тотото да увеличи приходите си и да се възползва от ролята си на монополист на пазара на моментни лотарийни игри.

Повече за спорта на dsport

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм