Софийският градски съд реши - обвиняемият Васил Божков остава в ареста. Съдебният състав разгледа искането на прокуратурата само по делото за престъпления, свързани с хазартния му бизнес. По това разследване хазартният бос има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група.

Според съдия Христинка Колева по делото има събрани достатъчно доказателства, че бизнесменът е извършил престъпленията, за които е обвинен. Част от тях са показания на редица свидетели. Сред тях е Мария Филипова, която казала, че Божков я "опипва, целува и прави опит да я изнасили". Разпитвана по делото е и бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева по отношение на международния паспорт на Божков.

Съдът не се съгласи, че Божков може да извърши престъпление, но може да се укрие.

Решението на съда не е окончателно.

Васил Божков остава в ареста за постоянноБУЛФОТО

По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни. "Прокуратурата може да иска каквото си иска", коментира Божков в началото на заседанието. Адвокатът на Божков Георги Гатев каза, че не е съгласен с искането на прокуратурата.

Според държавното обвинение има достатъчно доказателства, че Божков е извършил престъпленията, за които е обвинен. Освен това, отново според прокуратурата, ако е на свобода, може да се укрие. До този извод обвинението стига от факта, че Божков не е бил намерен на нито един от адресите, които са известни. Освен това срещу него е имало и процедура по екстрадиция. 

"Очевидно е, че се е крил доста време, имал е значителен финансов ресурс, посочиха от държавното обвинение. От 2010 г. е структурирал организация от фирми, но и десетки в офшорни зони. Парите били управлявани от компании в Швейцария. Голяма част от фирмите са свързани с руски граждани", коментира прокурорът по делото Ангел Кънев.

По делото има компютърна експертиза, която показва, че са ползвани имейли, през които е минавала комуникация с Русия, в т. ч. с Евгений Пригожин. Част от комуникацията показва и намерения за развиване на хазартна дейност в анексираната част на Крим, беше посочено на заседанието. В мейлите има информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС. Намерени са данни за комуникация и с Грузия, където са намерени доказателства за връзка с местната национална лотария, обясни още прокурорът.

В съда днес бяха внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. 

Другото разследване е така нареченото криминално - то е за поръчителството на убийствата на Манол Велев и хазартен бизнесмен от Благоевград, както и за поръчителството на атентата срещу Алексей Петров от 2015 година.

По т.н. "криминално" дело престъпната група е за убийства, изнасилвания и изнудвания, а по хазартното се твърди, че група е действала от 2014 година и за изнудвания, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

На Божков е връчена призовка и да се яви като свидетел по разследването, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансово министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Публичните твърдения на Божков са, че е дал на тримата общо 60 милиона лева. През пролетта на миналата година по това разследване Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа, но след това освободени без да им бъдат повдигнати обвинения.

Съдът обяви арестите им за незаконни, тъй като няма доказателства тримата да са извършили престъпления. От съдебните решения стана ясно, че твърденията на Васил Божков не са подкрепени с никакви други доказателства, включително и свидетелските показания на служители от неговата компания не потвърждавали думите му, че пращал пари в пликове на тримата.

Бизнесменът се завърна в петък в София от Дубай доброволно и бе отведен от летището в МВР болница, а след това му бяха повдигнати обвинения.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм