Бизнесменът Васил Божков трябва да се яви като обвиняем в Националната следствена служба. Той следва да получи материалите по разследването за нанесени над 500 милиона лева щети от неплащането на такси от хазартна дейност, информира NOVA, позовавайки се на свои източници.

На влизане Божков и защитникът му отказаха да отговарят на въпроси на медиите. "Ще отговоря на въпросите, след като изляза", каза Божков.

Сагата с бизнесмена започна на 20 януари 2020 г., когато при акция на тогавашната Специализирана прокуратура бяха извършени обиски и претърсвания в голяма част от офисите на Божков. По данни на обвинението той не е платил близо 500 млн. лева данъци и такси. Малко след това бизнесменът избяга в Дубай, където прекара близо три години.

След като Васил Божков и останалите обвиняеми получат материалите по делото и, ако техните защитници нямат възражения, трябва да се изготви обвинителен акт и делото да бъде внесено в съда. 

Припомняме, че на 19 януари се проведе акция на няколко места в столицата - спецполицаи проверяваха офиси на бизнесмена Васил Божков. Около тях имаше засилено полицейско присъствие. По-късно от МВР потвърдиха, че на територията на столицата се извършват процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия, свързани с разследването на убийството на Алексей Петров.

Васил Божков определи акцията като политическа репресия и заяви, че няма нищо общо с Алексей Петров. Божков посочи, че при акцията не е иззето нищо, няма задържани, нито изведени като свидетели. Според него това е била напълно безсмислена акция.

Бизнесменът обяви и че подготвя нов политически проект. По думите му той ще бъде регистриран скоро, а действията срещу него са, за да бъде спрян този проект и да се плашат хората, които го подкрепят.

Малко по-късно беше отведен за разпит в Столичната дирекция на вътрешните работи. След близо два часа Божков излезе от полицията. Пред журналисти каза, че не е бил разпитван за смъртта на Алексей Петров.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм