Четири грамофонни плочи от 1906 г. бяха дарени на Музея за нова история на Варна. Оригиналните записи са първите, направени в морския град, и третите в България.

На плочите са записани народни песни в изпълнение на Стоян Бешков. Той е дългогодишен преподавател по музика във варненската мъжка гимназия „Фердинанд I” и основава първия Варненски певчески ученически хор през учебната 1889 г. Автор е на няколко учебника за нотно пеене и на музиката на „При люлката”, която е първата приспивна песен, написана от български композитор след Освобождението.

Дарението направи проф. Венко Бешков (вляво), внук на Стоян Бешков. Той предаде на музея и песнопойката и учителския бележник на дядо си.

„Вместо да ги държим вкъщи тези неща с неизвестна съдба, по-добре да ги предадем на варненската общественост, която да ги ползва както намери за добре”, сподели щастливият Венко Бешков.

Въпреки че в музея има стар грамофон, дарените плочи няма да бъдат възпроизвеждани, за да не бъдат увредени. При неправилно съхранение пък има риск да бъдат счупени, обясни уредникът Теодор Роков. Очаква се ценните плочи да станат един от акцентите в експозицията.

Предоставено бе и дигитално копие на оригиналните записи. Съвсем скоро този и други записи от стари грамофонни плочи ще могат да бъдат възпроизвеждани на сензорни дисплеи в Музея за нова история на Варна. Устройствата ще показват и автентични черно-бели филми от Варна от 20-те години на миналия век. Предвижда се да се предлага виртуален тур на музея. Техническите нововъведения ще са по проект към Министерство на културата и се очаква да заработят за Деня на Варна – 15 август.