Съществува цяла мрежа в интернет, изградена специално за разпространение на фалшиви новини, показва разследване на платформата за проверка на фактите Factcheck

Публикациите са свързани с различни информации - от пандемията, до войната в Украйна.

Над 100 различни групи и страници във Facebook,  които се следят от над 1 милион българи в страната и чужбина, са свързани помежду си в обща мрежа. Това е сериозна причина хората да се доверяват на тези информации, особено в политическия хаос, по време на който, като че ли цялата държава "дава на късо". Някои от тези публикации се разпространяват и с призиви за протести, чрез платени кампании.

Не само социалните мрежи, но и много информационни сайтове разпространяват подвеждащи новини, уточнява Мина Киркова. Общото между тях е, че това което привлича потребителите, е заглавието на тези публикации. Хората не трябва да се доверяват сляпо и на традиционните медии, коментира още тя. 

  • Очаквано явление ли е, след като политическата система в България не функционира нормално, да стават все по-популярни антисистемни изяви в интернет? 
  • Защо е все по-трудно читателите, слушателите, зрителите и потребителите в интернет да се ориентират кое е вярно и кое - не? И могат ли да разберат кое "облъчване" с информация е достоверно и кое - не? 

В днешното издание на рубриката с колегите от Factcheck продължаваме да търсим истината за това кой плаща за разпространението на дезинформация.

Епизодът е със специалното участие на Мина Киркова.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео обработка: Петър Тодоров