Цените на основните хранителни продукти на едро отбелязват леко понижение през изминалата седмица. Това съобщи Велизар Георгиев, член на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата на станалия вече редовен седмичен неин брифинг всеки понеделник за отчитане на тържищните цени.

Стойността на потребителската кошница, която включва 27 основни хранителни продукта, е намаляла с един лев - от 98 на 97 лева. Според комисията динамиката се дължи основно на вариации в цените на плодовете и зеленчуците.

Надолу вървят цените на домати, праскови, зеле, пипер, лук, картофи, кайсии и ябълки. Цената на дините остава без промяна. Увеличение обаче се наблюдава при краставиците, лимоните и тиквичките.

Най-сериозен ръст има при краставиците. Ако преди седмица те са се предлагали за 1,75 лв. за килограм, днес те струват 2,15 лв. или са скочили с 22%.

При останалите основни храни също се отчита смесена тенденция. Свинското месо поскъпва със 7 стотинки, а брашното, сиренето, маслото и олиото - с около 9 стотинки. За сметка на това поевтиняват кашкавалът, прясното и киселото мляко.

Цените на захарта, фасула, яйцата и пилешкото месо остават без промяна.

От Комисията подчертават, че пазарът е спокоен, а вариациите в цените са сезонни и несъществени. Данните се публикуват ежеседмично с цел превенция на спекулативни практики и изкуствено завишаване на цените, особено в контекста на подготовката за въвеждането на еврото.