В Надзорния съвет на Българската банка за развитие ще бъдат назначени двама нови членове на ниски заплати. Това обяви на пресконференция служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

В края на миналата седмица стана ясно, че заплатите на тримата членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие ще бъдат намалени от 10 000 на 2 000 лева заради неизпълнението на плановите нива на кредитиране.

Прокуратурата проверява договора на Лена Бориславова с ББР

Днес министърът обясни, че няма да има уволнения, но вече петимата членове на Надзорния съвет ще получават общо по-малко отколкото са взимали досега тримата. Министърът отбеляза, че след анализ е установил катастрофално положение в банката. Затова той и екипът му подготвят пакет от мерки, който включва и новите назначения в Надзорния съвет.

Лорер: В ББР има наследени 8 особено проблемни кредита

Започва и сътрудничество с Българската фондова борса, за да се подобрят показателите на банката. Предвижда се и възможността Българската банка за развитие да дофинансира малки и средни фирми в по-рискови иневестиции, за които компаниите не са получили пълно финансиране от частните банки.

Михов: Нетният лихвен доход на ББР е стабилен, разходите за персонала са намалели с 39%

Българската банка за развитие към момента не работи оптимално и ефективно, заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Затова служебният кабинет иска да заздрави състава на Надзорния съвет на банката. Пулев апелира към Надзорния съвет за конструктивна мисъл. Друга мярка от пакета на министъра и екипа му е разширяването на продуктовата гама.

Министър Пулев: По Плана за възстановяване има 900 подадени проекта

Ще се работи и за по-ефективното взаимодействие на банката с Българската фондова борса. По думите му, когато всички кредити и инвестиции станат публичен, всеки ще може да ги прочете на таблета или телефона си. Според министъра по този начин профилът и съмненията около Българската банка за развитие ще бъдат изчистени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм