Открити са два мъртви екземпляра от вида муткур или морска свиня - защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Взети са биометрични данни.

Инспекторите действали след сигнал на „Зеления телефон“ на РИОСВ. Бозайниците са открити в контейнер до ОУ „П. Яворов“, ж. к. "Лазур". Проверката е била съвместна - със служители на Пето РУ и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), съобщиха от екоинспекцията в града. 

Дарик за природата: Делфините в Черно море

Единият екземпляр е мъжки, а другият - женски. По телата и на двата индивида има надлъжни разрези в гръбната област с дължина над 60 см, със запазени гръбни перки. И при двете тела са установени липсващи рибици или котлети, a по гръдните перки на мъжкия екземпляр личат следи от мрежа.

Уведомена е Окръжна прокуратура – Бургас, за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление.

Екоексперти установиха големи количества умряла риба във Варненското езеро

"Причинена жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс. При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс", уточняват от РИОСВ Бургас. 

Предвидените в Закона за биологичното разнообразие административни наказания за посегателство срещу делфини са от 100 до 5 000 лева за физическо лице и от 500 до 10 000 лева за юридически лица. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, SpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм