Южна Корея възнамерява да забрани консумацията на кучешко месо и така да сложи край на един древен обичай, който обаче в днешно време е обект на сериозни критики, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Време е да прекратим противоречията и конфликтите, съпътстващи консумацията на кучешко месо, като изрично го забраним", заяви Ю Йой-дун от управляващата Партия на народната власт по време на среща със защитници на правата на животните.

Законопроект за забраната на консумацията на кучешко месо ще бъде внесен до края на годината, а Ю посочи, че очаква той да бъде подкрепен и от опозицията.

Министърът на селското стопанство Чун Хван-кюн заяви, че забраната ще бъде въведена бързо, а на индустрията ще бъде оказана максимална подкрепа за закриването на бизнеса. Предвиден е тригодишен гратисен период и финансова подкрепа, за да могат "кучешките ферми" да се преориентират към отглеждане на други животни.

Предишните опити за затваряне на сектора не успяха поради масовите протести на фермери и ресторантьори.

Според правителствени данни в Южна Корея има 1150 ферми за кучета, 343 кланици, 219 дистрибутори на кучешко месо и 1600 ресторанта, които го сервират.

Консумацията на кучешко месо е древен обичай на Корейския полуостров, за който се вярва, че спасява от лятната жега. Той обаче се практикува все по-рядко и най-вече от по-възрастни хора и в отделни ресторанти.

Проучване на "Галъп" от 2022 г. показва, че 64 на сто от южнокорейците са против консумацията на кучешко, а едва 8 на сто са го похапвали. През 2015 г. над едва четвърт от жителите на Южна Корея са яли кучешко, показва същото проучване.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм