За болезнените последствия от изоставянето на домашните любимци ще говорим в поредния епизод на аудиосериала на Дарик радио "Те говорят".

Веднъж попаднали на улицата, животните трябва да се грижат сами за себе си и често страдат от глад, жажда, наранявания и болести - те се чувстват притеснени и объркани, защото са оставени сами на непознато място от своя собственик, алармира ветеринарният лекар Весела Василева от Фондация „Четири лапи“.

Освен това, изоставянето има последици за общността, които много хора често не осъзнават - животните могат да застрашат безопасността на пътя, изскачайки пред движещи се автомобили в търсене на собственика си и така да предизвикат катастрофа или да загубят своя живот, предупреждава още д-р Василева.

И така, принудени да се справят сами с живота на улицата, търсейки храна и лаейки за защита, те могат сериозно да пострадат или да наранят някого, или друго животно.

Може ли да бъде предотвратена тази тенденция, за жестокостта, която се причинява на животинчето от отказването от него, и има ли нужда от промяна в закона, така че това да не се случва - отговорите на тези и други въпроси чуйте в поредния епизод на аудиосериала на Дарик радио "Те говорят", посветен на животните.

Любопитни и невероятни факти за животните

  • Знаете ли, че чайките пият солена вода, защото имат специални жлези, които премахват излишната сол от тялото.
  • На бозайниците кръвта е червена, на насекомите – жълта, а на омара – синя.
  • Малко всеизвестен, но изключително интересен факт е, че само половината от мозъка на делфина спи. Другата половина през това време следи околната среда.
  • Знаете ли още, че змиите виждат през клепачите си.
  • А плъховете могат да се смеят, ако ги гъделичкате.
  • Една къртица може да изкопае тунел с дължина до 300 метра за една нощ.
  • А златните рибки имат 3 секунди памет
  • Знаете ли още, че мухата бръмчи в тона на нотата „фа“, а сърцето на скаридите е в главата.
  • Охлювът може да спи три години подред.
  • А окото на щрауса е по-голямо от размера на мозъка му.

Още много ВАЖНИ И ЗАБАВНИ факти, консултации и полезна информация, свързана с отглеждането и грижата ни за ЖИВОТНИТЕ, И ОЩЕ МНОГО интересни гости очаквайте всеки последен петък от месеца в обзорната седмична програма от студиото в Пловдив, която се излъчва съвместно с Нечовешки магазини Д-р Стефанов!

Следете публикациите ни в страницата на Дарик Пловдив във Фейсбук и ни пишете!

И на финал на поредния ни епизод на „Те говорят“, отново ви призоваваме - точно сега е идеалният момент да планирате посещение при кучетата от Общинския приют в Пловдив, да се запознаете на живо с тях, да ги разходите, или просто да поиграете с тях и да им занесете лакомства, и ако решите – да дадете дом и семейство на някой от страхотните обитатели на приюта.

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров