Унгария се споразумя окончателно с руския "Газпром" да пренасочи доставките на газ за Унгария от газопровода  „Северен поток”  към "Турски поток".  Страните финализираха и условията за отложено плащане. 

Доставките на руски газ за Унгария ще бъдат пренасочени от западния към южния маршрут по "Турски поток‘, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто, след разговори в Москва с ръководителя на „Газпром” Алексей Милер. Заради проблемите по северния маршрут Унгария е получила 30%  по-малко газ от Русия през Австрия.

Унгария договори с Русия отсрочка за плащането на 1,9 млрд. евро на „Газпром“

Това количество сега ще бъде компенсирано чрез преносочване към южния маршрут, каза Петер Сиярто. 

Той съобщи още, че Унгария е постигнала окончателно споразумение с "Газпром" за отлагане на плащанията за руски газ.

Будапеща се нуждае от по-нататъшно сътрудничество с компанията като надежден доставчик на природен газ в контекста на дългосрочната енергийна криза в Европа, заяви още Петер Сиярто.

Унгария започва да приема реформи за борба с корупцията

"Целта на разговорите ми с ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер беше да се уверя, че „Газпром“ е заинтересован от дългосрочно сътрудничество с Унгария. Настоящата енергийна криза в Европа не е краткосрочна, а дългосрочна. Ето защо се нуждаем от това "Газпром" да остане надежден доставчик на природен газ в дългосрочен план и да можем да разчитаме на него", каза унгарскиятвъншен министър.

Петер Сиярто заяви още, че Унгария продължава да се противопоставя на всякакви европейски санкции, засягащи доставките на газ и свързаните с тях дейности.

В изявление на Министерството на икономическото развитие се посочва, че Унгария е спечелила тригодишно забавяне на сметките за газ, които трябва да бъдат платени през следващите шест месеца.

Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Унгария подписа дългосрочно споразумение за получаване на 3,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия чрез тръбопровода "Турски поток" и още 1 млрд. куб. м чрез тръбопровод от Австрия.

Унгария е силно зависима от руската енергия, като получава около 80 процента от газа си от „Газпром” . 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм