Украинският парламент гласува за уволнението на главната прокурорка Ирина Венедиктова и на началника на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Иван Баканов, което беше предложено от президента Володимир Зеленски, съобщи Франс прес, като цитира изявления на депутати, предаде БТА.

Зеленски отстрани ръководители на прокуратурата и разузнаването

"Парламентът гласува за прекратяване на задълженията на Ирина Венедиктова на поста генерален прокурор", съобщи в Телеграм депутатът Давид Арахамия. Няколко други депутати обявиха и уволнението на Баканов.

За уволнението на Баканов, приятел от детинство на президента Зеленски, са гласували 265 депутати при необходим минимум от 226. Против Венедиктова са гласували 264, съобщиха в Телеграм депутатите Олексий Гончаренко и Ярослав Железняк.

Зеленски назначи Васил Малюк за нов началник на разузнаването

В неделя вечерта украинският държавен глава обяви отстраняването на двамата висши чиновници, като ги обвини в недостатъчни усилия в борбата срещу шпионите на Москва и колаборационистите. Вчера Зеленски обяви и "кадрова ревизия" в рамките на ССУ. Най-малко трима високопоставени служители на това ведомство бяха заподозрени в държавна измяна през последните месеци.

"Всички очакваха" от уволнените вече чиновници "по-осезаеми резултати" в "разчистването на колаборационисти и предатели", инфилтрирани в техните структури, уточни вчера помощник-началникът на президентската администрация Андрий Смирнов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм