Турското разузнаване ликвидира един от лидерите на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) по време на операция в Северен Ирак, съобщи Анадолската агенция в неделя, цитирана от БГНЕС.

„Турските разузнавателни служби елиминираха един от лидерите на терористичната организация ПКК Иззетин Инан, под кодовото име Дерсим Малатия, в Северен Ирак. Според източници от сигурността терористът е елиминиран в резултат на операция, извършена от Националната разузнавателна служба (MIT) на Турция в Духок и Гара в Северен Ирак“, твърди агенцията.

49 кметове в Турция са отстранени от длъжност заради подозрения във връзки с терористични организации

Уточнява се, че Инан е неутрализиран по време на среща с други членове на ПКК.

Той се е присъединил към ПКК през 1992 г. Участвал е в Сирия и Ирак. В Северен Ирак е отговарял за идеологическото и военното обучение на бойци от ПКК.Миналата година Инан беше назначена да замени лидера Халеф Мохамед, който беше убит при съвместна операция между MIT и турските въоръжени сили.

18 бойци от ПКК са неутрализирани при турски въздушни удари в Северен Ирак

"Мохамед под кодовото име „Софи Нуредин“ е бил в „червения списък“ на особено издирваните терористи на турското вътрешно министерство“, посочва агенцията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм