Турция и Пакистан подписаха днес търговско споразумение, чиято цел е двустранната търговия да достигне 5 млрд. долара през следващите три години, съобщи "Дейли сабах".

Церемонията по подписването се състоя в пакистанската столица Исламабад и на нея присъстваха министър-председателят Шахбаз Шариф и други ръководни представители на Пакистан.

Една трета от електроенергията в Турция се произвежда от водни електроцентрали

"Споразумението за търговия със стоки" беше подписано от пакистанския министър на търговията Сайед Навид Камар и турския министър на търговията Мехмет Муш.

Миналия месец пакистанският кабинет одобри търговското споразумение, договорено от двете страни по време на посещението на Шариф в Анкара през юни.

Сирийските мигранти се връщат по родните си места заради скъпия живот в Турция

Съгласно сделката Турция ще предостави отстъпки на Пакистан за 261 тарифни позиции, включително нулеви ставки за 123 артикула. От своя страна Исламабад ще предостави на Турция отстъпки по 130 тарифни позиции.

По време на церемонията Шариф нарече подписването на споразумението "крайъгълен камък в историческите и братските отношения" между Исламабад и Анкара.

Ердоган въвежда руската платежна система „Мир“

"Днес подписахме Споразумение за търговия със стоки, което ще открие много възможности между нашите две велики братски държави", каза той.

"Нашият капацитет надхвърля въображението на всеки, а ангажиментът ни е изключителен. Ето защо подписването на това споразумение ще доведе до постигането на много по-големи висоти по отношение на засилената търговия и инвестиции между нашите две страни", добави той.

Шамар от Анкара: Турция няма да подкрепи приемането на Швеция и Финландия в НАТО

По време на посещението си в Анкара Шариф определи настоящите нива на търговия с Турция като "недостатъчни", докато президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че двете страни са си поставили за цел да увеличат двустранната търговия до 5 млрд. долара през следващите три години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм