Двамата кандидати за президент на САЩ - Джо Байдън и Доналд Тръмп, приеха покана от CNN за дебат на 27 юни - исторически ранен ТВ сблъсък, който ще даде тон на последните месеци от кампанията за изборите.

Получих и приех покана от CNN за дебат на 27 юни. Предавам ти, Доналд. Както казахте: навсякъде, по всяко време, на всяко място", заяви Байдън в публикация в X.

По-късно Тръмп заяви пред CNN: „Отговорът е да, ще приема“.

В сряда сутринта двамата мъже заявиха, че са приели поканата и на ABC за провеждане на втори дебат на 10 септември.

От щаба на Байдън призоваха Тръмп да се включи в два президентски дебата, организирани от новинарски организации, и официално информираха Комисията за президентски дебати, че президентът няма да участва в предварително планираните от нея есенни дебати. Бившият държавен глава бързо отговори, че е съгласен с по-ранните дебати и заяви, че ще приеме всеки модератор.Дебатът през юни ще се проведе в студиото на телевизията в Атланта без присъствието на публика – нетипично за дебатите между кандидатите за президент. Първите президентски дебати, излъчени по телевизията, между Джон Ф. Кенеди и Ричард Никсън през 1960 г., се провеждат в телевизионни студия без присъствието на публика. След това има пауза до 1976 г., през която диспути не се провеждат, и оттогава те се водят пред публика, която е инструктирана да не вдига шум освен в началото и в края на дебата.

Модераторите на дебата и допълнителни подробности ще бъдат съобщени непосредствено преди ТВ участието на Байдън и Тръмп. Традиционни предизборните дебати в САЩ са през есента, малко преди изборите.