Куче бе обявено за герой в Япония, след като спаси живота на мъж, получил инфаркт, като подава сигнал за тревога с непрестанния си лай, информира Си Ен Ен.

На специална церемония миналия месец на 5-годишното женско куче Куме беше връчено официално благодарствено писмо от местните пожарникари за доблестната ѝ работа в клуб по конна езда в Уакаба-ку, град Чиба.

Уволниха полицай, многократно удрял кученце, защото се изходило в дома му

Според клуба по конна езда, на 25 февруари мъж на около петдесет години е припаднал в парка за езда. Обикновено спокойното кученце Куме вдигнало тревога с лай, което позволило на хората да се притекат на помощ на мъжа.

"Обикновено Куме е спокойна и лае само при редки обстоятелства", казва Юна Маруо, 23-годишна инструкторка по езда, която участва в спасяването на мъжа в този ден. "Но когато възникне извънредна ситуация, Куме започва да лае."

От пожарната служба на Вакаба заявиха, че на жертвите на инфаркт може да бъде оказана животоспасяваща помощ, ако хората са нащрек дори за "най-малката промяна".

Изчезнала жена оцеля 5 дни в австралийската джунгла само на вино и близалки (видео)

"Действията на Куме, която призова за помощ, и действията на персонала бяха перфектна реакция", заяви служител на пожарната.

Според клуба благодарение на лая на Куме персоналът бързо е извикал линейка и парамедиците са използвали автоматичен външен дефибрилатор на ездача точно навреме.

„Ще му пръсна главата”: Заплашиха с пистолет жени, защото кучето им е без намордник

Оттогава мъжът се е върнал към ездата в клуба. От клуба заявиха, че от поколения насам използват женски кучета като свои "талисмани", за да посрещат членовете.

Преди това се е случвало Куме да обръща внимание на кон, който се опитвал да избяга от обекта, прескачайки ограда, и когато друг стар кон изпитвал затруднения да стои на краката си.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм