Наказанията на гранични полицаи, които бяха подведени под дисциплинарна отговорност за „фрапантни нарушения“ на служебните задължения, след като през август м.г. автобус с мигранти уби на място двама служители на Областната дирекция на МВР в Бургас, са заличени предсрочно - тихо и без излишен фонов шум. Това установи репортер на Дарик след внимателен прочит на протоколите от съдебните заседания в Административния съд.

От документите се разбира, че заповедите за предсрочно заличаване наказанията, са издадени по-малко от шест месеца, след като през ноември м. г. бившият вече МВР-министър Иван Демерджиев гръмко обяви в Бургас, че 16 служители имат вина за трагедията, като дори подчерта, че докладите ще бъдат предадени включително и на прокуратурата, тъй като действията на някои от полицаите можели да се третират, не само като дисциплинарни нарушения, но даже като престъпления.

Прокуратурата отказа споразумение с Омар и още двама за катастрофата с 47 бежанци. Съдът: Общо 11 г. затвор (обновена)

Изявлението му пред широката публика обаче се оказа в противовес с последващите действия по цялата верига на отговорност в МВР в конкретния случай - ярък пример за умело жонглиране с буквата на закона, но твърде далеч от кодекса на честта, коментираха юристи. И за пример посочиха тактическата маневра, изпълнена от шефа на Гранична полиция – Бургас комисар Антон Мирков, който бе първи в „Списъка на 16-те“, огласен пред медиите от Демерджиев на 3 ноември. Комисар Мирков напусна службата бързо след това. Тръгна  си „на пръсти“, преди да му бъде наложена каквато и да било санкция, но с 20 заплати накуп.

Гранична полиция очевидно залага на приемственост, защото от протоколите, публикувани в сайта на Административния съд, става ясно, че в края на април и началото на май тази година под номер 4068р и 3282з са издадени съответно предложенията и последвалите заповеди за предсрочно заличаване на наказанията, макар и символични  на част от граничните полицаи, подведени под дисциплинарна отговорност след трагедията. Дарик установи, че сигнатурата 4068р е на ръководството на Регионална дирекция „Гранична полиция“-Бургас, чийто сегашен началник Лъчезар Момчев беше назначен на поста след напускането на комисар  Мирков, а пък №3282з е номерът, с който се издават заповеди на ГД „Гранична полиция“, оглавявана от комисар Росица Димитрова. Какви са мотивите за промяната в декларирания от Демерджиев курс не става ясно в документите.

Омар, който уби двама полицаи: Спирачката не проработи

Репортер на Дарик се обърна към пресслужбата на силовото министерство с молба за отговор на следните въпроси – на колко от граничните полицаи с дисциплинарки заради трагедията от август м.г. са заличени наказанията, по какъв критерий са избрани те и каква е причината за това, но до момента официално становище липсва.

Междувременно, източници на Дарик – Бургас съобщиха, че някои  от наказаните гранични полицаи, включени  в доклада и пряко отговорни, според Демерджиев, за допуснатия инцидент в сърцето на Бургас, много бързо са преназначени на по-високи постове и в момента заемат ръководни позиции в системата. На дневен ред излиза резонния въпрос- дали пък случаят не е бил използван за пренареждане на ръководствата в местните гранични полицейски управления.

Питаме Сирия на колко години е Омар

Според Генади Тенев, заместник председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, полицаите са наказани несправедливо. По думите му- за удоволетворяване на обществените очаквания и туширане на създалото се напрежение. Това са, подчерта той, низшестоящи, без пряка връзка или с незначителна връзка със случая. Според него отговорността би трябвало да понесе ръководството на МВР, което не е осъществило координация в структурите на Гранична полиция, не е осигурило достатъчно, при това обучен състав и пр. - все фактори, довели до фаталния развой. „Наказани бяха хора, които работят на терен. Тези служители бяха използвани като хавлия, за да направи МВР мъгла, да покаже, че в нея има призраци, но се оказа, че виновни няма… И след като им беше ударен публично шамар, ръководството реши сега да ги погали по бузата. Може би гузната съвест на някого от тях проговори. Но това не се чува в обществото, оттам вече започват съмненията….“, каза Генади Тенев. И обобщи ситуацията с поговорката: „Хвърляй брашно, правим мъгло“.

Чуйте още какво каза пред Дарик Генади Тенев, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР в звуковия файл.

Новините от Бургас