Бургаската районна прокуратура отказа днес да сключи споразумение с 19-годишния Омар Аднан и двама негови съучастници - Ахмад Муфед и Абдулах Абдулахед от Сирия, които през август м.г., предизвикаха катастрофа с автобус с 47 бежанци на кръстовището на "Трапезица" в областния център. При нея загинаха двама полицаи - Йордан Илиев и Атанас Градев. За това престъпление се води отделно наказателно производство, което се очаква скоро да бъде внесено за разглеждане в Окръжния съд. 

Омар, който уби двама полицаи: Спирачката не проработи

В конкретния случай сега, срещу подсъдимите са повдигнати обвинения по четири текста от Наказателния кодекс – за незаконното подпомагане на мигранти, рисково шофиране, неподчинението на полицейски служители и използване на фалшивите регистрационни табели на автобуса.

 Прокуратурата отказа споразумение с Омар и още двама за катастрофата с 47 бежанци. Съдът: Общо 11 г. затвор (обновена)

Вече стана ясно, че Аднан вече е признал вината си за инцидента и защитата му ще настоява за съкратено производство, при което се предвижда и смекчена присъда.

Омар, който уби двама полицаи, се оказа пълнолетен

Днес срещу Омар и сънародниците му стартира първия от серията процеси. По искане на защитата, той ще се проведе по реда на съкратеното следствие, тъй като подсъдимите са признали вината си. 

"Давай, изкорени блокадата" - С тези думи Ахмад окуражил Омар да помете с автобуса полицейския патрул, който се опитал да спре рейса в центъра на Бургас. Самият Омар нямал опит в шофирането - стажът му зад волана бил едва няколко дни. 

Председателят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова обяви, че държавното обвинение ще настоява за максимални присъди за задържаните, като се мотивира с начина на извършване на престъплението, арогантността, поведението на подсъдимите и броя на трификираните лица. 

В 14.30 часа днес Бургаският районен съд им наложи присъда от 11 години затвор и глоба в размер на общо 29 000 лева. Омар бе осъден на 4 години и 10 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, Абдулах - 4 години и 4 месеца решетки, а Ахмад- на 1 години и десет месеца затвор и обществено порицание. 

Чуйте коментара на председателя на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова в звуковия файл: 

Новините от Бургас