Тейлър Суифт беше обявена за Личност на годината на TIME за 2023 г. - първата жена, която се появява два пъти на корицата на "Личност на годината" от началото на франчайза през 1927 г., съобщи списание "Тайм".

Суифт беше обявена за Личност на годината и през 2017 г., когато беше призната за една от нарушителките на мълчанието, вдъхновили жените да говорят открито за сексуални посегателства.

Определянето на Суифт за Личност на годината бележи няколко други първи събития за франчайза на TIME, който започва преди близо век като начин да се обхване годината чрез индивида, групата или концепцията, които са имали най-голямо влияние върху света през предходните 12 месеца - за добро или лошо.

Снимка "Х": Тейлър Суифт 

Тя е първият човек, който е избран заради постиженията си в областта на изкуството, и е едва четвъртият избран, който е роден през последните 50 години. Като първата жена, която е отличена повече от веднъж, Суифт се присъединява към малка група от многократно номинирани, наред с няколко американски президенти и световни лидери.

Франчайзът, който до 1999 г. се наричаше "Мъж на годината", исторически е бил с мъжки наклонности - хората, които обикновено са били избирани, често са били световни лидери и главни изпълнителни директори - длъжности, които дълго време са били заемани от мъже. Преди 1999 г. само три жени са получавали индивидуално титлата "Жена на годината": Уолис Симпсън през 1936 г., кралица Елизабет II (1952 г.) и Корасон Акино през 1986 г. (През 1937 г. Сун Мей-линг е половината от обявените за "Мъж и жена на годината" заедно със съпруга си Чан Кайши).

През 2015 г. тогавашният германски канцлер Ангела Меркел беше първата жена, обявена за "Личност на годината" от почти 30 години насам, последвана от активистката за опазване на околната среда Грета Тунберг през 2019 г. През 2020 г. TIME създаде 89 нови корици, за да обърне внимание на влиятелни жени, които са останали в сянка през годините. Жените, изтъкнати в този проект, "бяха различните барабанисти, в чийто ритъм маршируваше цял век, без винаги дори да го знаят", пише бившият главен редактор Нанси Гибс. Изучаването на техните истории беше "акт на откриване и преоткриване на възможностите, които се появяват, когато гледаме и слушаме по различен начин света, който тези жени създадоха".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм