Кърлежите са се превърнали в истински кошмар, както за хората, така и за животните. Популацията на паразитите и болестите, които пренасят, непрекъснато се увеличават.

Според данните на експерти всеки четвърти кърлеж е носител на патогени, причинители на зарази, засягащи кръвта. Броят на инфекциите с лаймска болест, кърлежов енцефалит и бабезиоза нараства в световен мащаб, алармират от ЧЕТИРИ ЛАПИ.

А най-добрият избор на таблетки, нашийници или препарати за кожата на домашните любимци е на ветеринарните лекари, които могат да вземат най-информирано и полезно решение, обясни за „Те говорят“ д-р Весела Василева, координатор „Осиновявания“ в ЧЕТИРИ ЛАПИ.

Как да предпазим домашните любимци от кърлежите, за да не се стига до тежки инфекции, много от тях смъртоносниценните съвети са на д-р Василева за поредния епизод на аудиосериала на Дарик радио "Те говорят".

Любопитни и невероятни факти за животните

 • Знаете ли че, сомът има над 27 000 вкусови рецептора
 • Хлебарката може да живее без глава 9 дни, след което умира от глад
 • Бълхата може да скочи 350 пъти повече от дължината на тялото си. Все едно човек да прескочи футболно игрище
 • Морската звезда изобщо няма мозък, а комарите имат 47 зъба
 • Репродуктивните органи на охлюва са на главата му
 • Жабата Arrow има достатъчно отрова, за да убие 2200 души
 • Гъсеницата има 248 мускула на главата
 • А  плъхът може да издържи повече време без вода, отколкото една камила
 • Пчелите имат коса на очите си
 • Някои видове червеи, ако не намерят храна, започват да се ядат сами себе си
 • Белите мечки са левичари
 • А прасето не може да погледне нагоре

Още любопитни и невероятни факти за животните ще чуете в следващия епизод на "Те говорят" в последния петък на май.

С покачването на температурите все по-често се случва да се натъкнем на кърлеж  след разходка на открито. Освен за хората, те са опасни и за животните, тъй като пренасят микроби и зарази, причиняващи болести.

Кърлежите се срещат най-често във високите треви 
Първите кърлежи стават активни с лекото повишаване на температурите, обикновено още през март, когато градусите вече надхвърлят  8°C.   

Според експертите, затоплянето и влагата стимулират развитието на кърлежите. Това е причината в момента да наблюдаваме истински бум на ухапванията от кърлежи.   

Паякообразните насекоми се срещат най-често в широколистни и смесени гори, треви и папрати на височина до 1,5 метра.. Кърлежите нямат очи, но разполагат със специален сензор (Органът на Халер), който им позволява да откриват своите жертви по миризмата, топлината и издишания въглероден диоксид. След като се закачат, те могат да се  хранят от животното гостоприемник дни наред, преди да се махнат от него. 

Затова: Проверявайте домашните любимци след всяко излизане навън. Преглеждайте обстойно тялото им след всяка разходка или време, прекарано на открито. Не винаги кърлежите се забелязват навреме, затова прегледът трябва да се извърши посредством леко погалване по цялото тяло, като се следи за малки топчета. Ако забележите кърлеж, то той трябва да бъде премахнат веднага.   
 
На пазара съществуват редица продукти, които могат да предпазват домашните любимци от набезите на малките кръвопийци под  формата на пипети, нашийници и хапчета. Някои от тях имат репелентно действие и против други насекоми като комари. Капките от пипетите се нанасят върху кожата на врата и плешките, където животното не може да ги оближе. Предлагат се и продукти, които едновременно защитават от кърлежи и ги унищожават.    

Препоръчително е стопаните да четат внимателно листовките и да не използват еднакви продукти за кучета, котки и зайци. 
 
За котки се препоръчват спот-он пипети, дъвчащи таблетки за външни паразити или пудра. Само пудрата, шампоаните и спрейовете предназначени за козина се нанасят директно върху козинатa на животните. Нашийниците против бълхи и кърлежи при котки не се препоръчват, тъй като нашийникът може да се закачи, когато четириногите се катерят някъде.  

Всеки продукт има срок на годност, който внимателно трябва да се следи. Затова, съветваме ви да се консултирате с ветеринарен лекар, който да препоръча продукт за специфичните нужди на Вашето куче или котка, подчерта д-р Весела Василева от ЧЕТИРИ ЛАПИ, подготвили ценните и полезни съвети за нашите домашни любимци. 

Още много ВАЖНИ И ЗАБАВНИ факти, консултации и полезна информация, свързана с отглеждането и грижата ни за ЖИВОТНИТЕ, И ОЩЕ МНОГО интересни гости очаквайте всеки последен петък от месеца в обзорната седмична програма от студиото в Пловдив, която се излъчва съвместно с Нечовешки магазини Д-р Стефанов!

Следете публикациите ни в страницата на Дарик Пловдив във Фейсбук и ни пишете!

И на финал на поредния ни епизод на „Те говорят“, отново ви призоваваме - точно сега е идеалният момент да планирате посещение при кучетата от Общинския приют в Пловдив, да се запознаете на живо с тях, да ги разходите, или просто да поиграете с тях и да им занесете лакомства, и ако решите – да дадете дом и семейство на някой от страхотните обитатели на приюта.

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров