В училището за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл" през април са изложени два тактилни макета на залата на Университетския театър "Алма Алтер" и на сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тези макети ще дадат възможност на незрящите да усетят формата на залата и на сградата, както и да се запознаят с различните части от тях, съобщи пресцентърът на висшето училище, съобщават от БТА.

Незрящите в Пловдив – „затворници“ в домовете си, а близките им – „заложници“ на системата?

Инициативата ще позволи на учениците да се почувстват по-сигурни и уверени, когато посещават тези места и да се насладят на изкуството, без да имат ограничения. Проектът "Иновативна достъпност до изкуство и образование" е идея на поета Иван Карастоянов, който е студент в двегодишната професионална квалификация "Авторски театър" на Софийския университет. Присъстващите имат възможност да се докоснат до макетите, да зададат своите въпроси, както и да споделят впечатленията си.

През следващите месеци предстои макетите да бъдат изложени в дневния рехабилитационен център за зрително затруднени и в читалището "Луи Брайл 1928". От юли 2023 г. ще могат да бъдат използвани в залата на Университетския театър на Софийски университет - "Алма Алтер".

15-ти октомври е Международен ден на белия бастун

Проектът "Иновативна достъпност до изкуство и образование" допринася за това хората да се чувстват по-включени и равнопоставени в обществото, като им дава възможност да участват в културния живот и да се наслаждават на изкуството като всеки друг гражданин.

Подобни инициативи са от особена важност за премахване на бариерите пред незрящите и за гарантиране на равенство на достъпа до култура и изкуство. Те ни напомнят, че културата и изкуството са за всички нас, независимо от възможностите ни, и че те могат да обединят хората и да ги обогатят, отбелязват от СУ.

Незрящите могат да пътуват сред историята и археологията на Акве калиде

Проектът е финансиран чрез инициативата на "Лидл България" - "Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с фондацията "Работилница за граждански инициативи" и с Българския дарителски форум.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм