Грандиозно откриване в центъра на Бургас готвят организаторите на 6-тото световно първенство по УШУ за младежи.

Шампионатът ще бъде от 29-ти септември до 3-ти октомври в зала „Младост”, а входът ще е свободен за зрителите и феновете на китайските бойни изкуства.

Подробности за българското участие разказва пред Гонг председателят на Българска федерация по УШУ Стефан Колев (в прикаченото аудио):

 

УШУ или както е известен спортът сред широката публика – Кунг Фу, е сборен термин за практики от китайските бойни изкуства. През вековната си традиция УШУ се развива в много различни стилове, като всеки от тях има своя собствена техника, тактика, принципи и методи.

Отвъд традиционните бойни изкуства УШУ се развива като спорт в две направления: форма (Тао Лу) и свободни боеве (Сан Да). В УШУ се използват много традиционни за спорта оръжия като сабя, меч, тояга, копие и др. Освен с предимствата си на спорт, който развива цялото тяло и психика, УШУ запазва в себе си богата традиция на философия, мъдрост и себепознание.

УШУ е едновременно демонстративен и контактен спорт. Развива се в Китай след 1945 г. с цел да обедини и стандартизира всички стилове и школи, практикувани в Китай.

Към днешна дата УШУ е международен спорт, благодарение на Световната федерация по УШУ, която спомага развитието му по целия свят.