Дете на 1 година и 9 месеца е прието в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив в много тежко състояние след съмнение за побой. Детето е в кома, осиновено е преди година и се предполага, че е пребито жестоко от майката, жител на ромския квартал "Столипиново". Прегледът на медиците показал следи от жесток побой. Осиновителката обяснила пред тях, че детето е паднало на земята от леглото, а синините по него били от това, че тя го хапела, защото не можело да се събуди. Детето е в кома и с опасност за живота. Според социалните служби, при тях не са постъпвали сигнали за насилие. Майката осиновителка е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Районна прокуратура – Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на марка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо нея. Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняема 41-годишната жена, за причиняване на тежка телесна повреда  в условията на домашно насилие на малолетното дете, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. Незабавно са започнали действия по разследването за установяване на фактическата обстановка по случая – разпити на свидетели и др. Назначена е и комплексна съдебна психиатрична и психологична експертиза на майката, чието заключение се очаква да бъде изготвено утре.
====================================

Тайните на средновековната медицина показават в Пловдив в изложбата „Средновековният храм – лечебница на душата и тялото“ в Епископската базилика на Филипопол. Експозицията включва икони на светци-лечители, талисмани за здраве, медицински инструменти, рисунки на лечебни растения и други. Посетителите могат да видят и сбирка с образци от средновековния некропол към Епископската базилика, която разказва как е живял и от какво е боледувал човекът през Средновековието. „Средновековната медицина преплита в себе си не само чиста физическа медицина и емпирични практики, а и духовни такива, защото спасението на душата става по-важно от здравето на тялото“, заяви пред Дарик проф. Георги Томов при откриването на изложбата.

=======================================

Димитровград е домакин на двудневна международна среща по Проект FARO „Противоречивото наследство в европейските градове - създаване на европейски разказ за оспорвани идентичности чрез участието на гражданите“. В срещата участват 28 експерти от партньорски градове в Италия, Португалия, Румъния, Албания, Словения и Полша. Навсякъде в Европа има градове, които се характеризират със значително присъствие на така нареченото „противоречиво наследство“ (национализъм, тоталитаризъм и недемократични режими), което е трудно да се управлява. Третирането на материалното наследство, което намесва политически чувствителни материи, изисква внимателен анализ как да бъде интерпретирано и представено. Това е постоянен риск да възникне неразбиране или обвинение в исторически ревизионизъм по отношение на режимите, които са сътворили това наследство, коментират от общината в Димитровград. Целта на проекта е да се изготвят нови подходи за въздействие върху по-малко догматичното използване на наследството - това, което насърчава критичното мислене и води диалог за миналото, допълват от администрация.
==================================

Забелязва се тенденция по намаляване на бройката на бягащите от войната в Украйна и настанени в област Смолян. Това става ясно от изнесените данни на Областния съвет по сигурност в родопския град. Към настоящия момент в Смолянско са регистрирани 166  украински граждани. От тях настанените в  Пампорово са 97 души, в Смолян- 44, в Девин - 10, Златоград - 9 и в Мадан - 6. През пролетта в региона бяха настанени близо 250 украинци, като над 80 от тях вече са напуснали региона. 33-ма са започнали работа в областта, като 14 са назначени по програма „Солидарност“, информира Стойна Михалева от Дирекция „Бюро по труда“-Смолян.
===================================

Създадена е организация за провеждане на изборите в Пазарджик. Близо 237 хиляди са гласоподавателите по предварителни списъци. Това стана ясно след работна среща с кметове на общини и ръководители на държавни институции при областния управител Трендафил Величков. Общият брой на секциите към момента е 366, като 7 от тях са подвижни, а 10 са образуваните секции в лечебни заведения, заведения за социални услуги и др. институции. Областна администрация Пазарджик продължава да разпределя и предоставя на общините всички необходими изборни книжа и материали, които са получени с централна доставка от София. 

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова