От днес учениците в Пловдив са в грипна ваканция. Тя ще продължи до 31 януари. Дотогава ще важат и временните противоепидемични мерки. Решението бе взето на заседание на Областния оперативен щаб заради усложняващата се грипна обстановка в региона. Временните мерки за ограничаване на вирусните инфекции включват преустановяване на всички групови извънкласни занимания, плановите консултации на бременни, профилактичните прегледи и имунизации, както и свижданията в болниците.

=============================

Изслушване на бившия премиер Бойко Борисов, бизнесмена Георги Гергов, кметовете на Пловдив и Варна - Здравко Димитров и Иван Портних, председателите на Общинските съвети на двата града и председателите на групите в местните парламенти прие на първото си заседание временната парламентарна комисия, която трябва да установи всички факти и обстоятелства около Пловдивския панаир от 2016 г. досега. Очаква се на заседанието да бъдат поканени Сергей Станишев, Румен Овчаров и Корнелия Нинова, чиито действия в миналото също са спомогнали до сегашната спорна ситуация с Пловдивския панаир. Изслушванията ще се проведат от 13 часа в петък.

==============================

Комисия от РИОСВ-Пазарджик одобри предложение за обявяване на нова защитена местност в област Пазарджик, наречена „Туфеста острица”. Целта е опазване на едноименния растителен вид и неговото местообитание в региона - малко блато, с площ около 7 дка, в землището на с. Горно вършило, община Септември. Видът Туфестата острица е вписан в Червената книга на България с категория „Застрашен“. Това е многогодишно тревисто водолюбиво растение, което формира високи до над метър туфи. Използва се като декоративно растение, заради атрактивния си вид.  До момента видът е познат само от три находища в страната.

==================================

Ученици от 11 училища в Смолянско ще рецитират стихове за Левски в конкурса „Васил Левски – 150 години безсмъртие“. 49 деца от 1-ви до 12-ти клас, разделени в три възрастови групи ще представят поетичен или прозаичен текст, съобщи пред Дарик Таня Марева от инициативния комитет за честването на годишнината от гибелта на Апостола. Състезателната рецитация на произведения, посветени на Левски, ще бъде с участието на възпитаници на училища в Смолян, Смилян, Широка лъка и Мадан.  Конкурсът ще се състои в средата на февруари. Организатори на конкурса са Община Смолян, Регионалното управление по образованието, гимназия „Васил Левски“, Регионалната библиотека, Родопският драматичен театър и Общинският комитет „Васил Левски“.

====================================

„Димитровград за Анна-Мария“. Така е озаглавен благотворителният концерт в помощ на момиче, загубило майка си при катастрофа. Той ще се състои от 19:00 ч. днес в спортна зала „Младост“, а входът е 5 лв. Събраните средства ще бъдат дарени на десетокласничката от Природо-математическата гимназия „Иван Вазов“ Анна-Мария. През декември детето губи майка си, която е и единствен родител. Живее с баба си, която разчита на пенсия и в момента тече процедура за оформяне на попечителство, като грижи за нея полага и вуйчо ѝ. В концерта тази вечер ще се включат Квартет „Дестини“, Есил Дюран, „Керана и космонавтите“, местни танцовии формации и др. Инициатори на благотворителния концерт са близки и съученици на Анна-Мария с подкрепата на Община Димитровград и Младежкия център. С благотворителни инициативи в помощ на Анна-Мария вече се включиха и футболният и баскетболният клуб в Димитровград.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова