Две нови земетресения са регистрирани рано тази сутрин в района на Девин, информират от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Трусовете са с магнитуд от 2.3 и 2.2 по Рихтер и съответно на 6.5 и 5.5 км на запад от град Девин. Първото земетресение е регистрирано в 4:33 часа, а второто разлюляване е в 5:13 часа. В понеделник сутринта почти по същото време, в 04:43 часа, отново имаше земетресение край Девин. Серията трусове в района започна от 23 март т. г.

От Планетариума в Смолян също успяха да заснемат снощи пълното слънчево затъмнение, което бе възможно да се види в Северна Америка.Насладихме се на това астрономическо явление благодарение на новия дигитален Планетариум и на софтуера Digistar7, с който разполагаме”, гласи краткото съобщение от институцията. Планетариумът в Смолян е основно реновиран и разполага с нова техника, сред която е и новият телескоп.

48-годишен мъж загина при пожар в дома си, съобщават от противопожарната служба в Пловдив. Към 07:20 ч. три екипа огнеборци са се насочили в кв. „Изгрев“, където са загасили пламъците в апартамент на 10-я етаж в един от блоковете на „Преспите“, който се намира на ул. „Лотос“. При влизането на пожарникарите в жилището, те са открили безжизненото тяло на самотно живеещия обитател. Апартаментът е напълно изгорял. Имало е силно задимяване на общите части на входа, но други жилища не са засегнати от пламъците.

37-годишен моторист е в тежко състояние след катастрофа тази сутрин в участъка между Рогош и Скутаре, съобщават от полицията. Малко преди 07:20 ч. лек автомобил "Деу" предприел обратен завой и отнел предимството на мотоциклет "Ямаха". Със сериозни травми в болница е транспортиран водачът на мотора. Той е приет с множество фрактури в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Шофьорът на колата, на 61 години, е изпробван с техническо средство, което отчело положителен резултат за употреба на наркотици. На местопроишзествието се извършва оглед, движението се регулира от полицейски служители.

Междувременно при спецкция за предотвратяване на нерегламентирани състезания с моторни превозни средства на пловдивската дирекция на МВР, е заловен водач, дрифтирал с автомобил в район „Тракия“. Рисковите маневри са дело на 23-годишен младеж, на когото е съставен акт за нарушение на Закона за движение по пътищата. Засилените проверки са били насочени към водачите, организирали си дрифтиране и участие в гонки. Внимателният контрол е обхванал и мотористите, за които напоследък в полицията постъпват сигнали, че смущават нощната тишина със силен шум на двигатели. На пътя между Пловдив и Асеновград, известен като предпочитано място за срещи на участници в незаконни гонки, служителите се насочили към събрала се голяма група водачи, които обаче веднага се разотишли. В рамките на акцията през уикенда са проверени общо 81 моторни превозни средства и 73 лица. За констатирани нарушения на пътните правила са съставени 5 акта и 21 глоби с фиш.

С почти 10 млн. 60 хил.  лв. ще бъдат финансирани седем проекта на Община Девин, след като кметът Здравко Иванов подписа споразумения за средствата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои изграждане и ремонтиране на  водоснабдителни системи и съоръжения в селата Беден, Михалково и Осиково. Освен това ще се извърши рехабилитация на централна градска част в кв. „Настан“, както и на улици в с. Гьоврен и Девин. Финансиран е и проект за ремонт на спортна площадка, с изграждане на нова обслужваща сграда към нея. 

Обновяват дърветата в парк „Клептуза“ във Велинград. Започна засаждането на нови декоративни фиданки след като бяха премахнати изсъхнали и опасни дървета, съобщиха от общината в града. На тяхно място ще бъдат засадени двуметрови едроразмерни видове, като сребрист смърч, западен чинар, липа, аризонски кипарис, дървовидна фотиния, черенолистен японски клен, червенолистна слива, японска вишна, пъстролистна и плачеща върба, както и кълбовидна каталпа. Предстои облагородяване на парковото пространство чрез засаждане на различни видове туи, многогодишни храсти, цветни фигури и изграждането на 90-метров жив плет. От тази седмица стартира подготовката и за засаждането на нови дървета на мястото на отсечените сухи и опасни върби край двете езера на Клептуза. Планирано е и изграждането на поливна система.

Дружеството на пловдивските художници кани всички пловдивчани и гости на града на традиционната си пролетна изложба "ЦВЕТОВЕ". Експозицията е подредена в зала "2019" на ул. "Гладстон"32. Откриването е от 18.00 ч., а в нея участват десетки пловдивски художници с над 100 творби живопис, графика, скулптура, рисунка, дигитален печат, N форми. Входът е свободен, а изложбата може да се види в рамките на месец.

Също днес пловдивската галерия ГОТИ представя изтъкнатия български скулптор Кирил Матеев с изложбата "От масата". Публиката ще има възможност да се потопи в емоционалния свят на твореца чрез една изключителна селекция от най-новите му скулптури и рисунки. Неповторимият художествен изказ превръща материала - камък и метал - в разказ, наситен с майсторство и творческа страст, споделят галеристите. Вернисажът и срещата с автора са днес от 18.00 до 20.00 ч. Изложбата може да бъде разгледана до 4 май.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров