Заместник-кметът Владимир Темелков откри в Пловдив първото събитие на Световната банка по проект за подобряване на институционалния капацитет за прилагане на интегрирано териториално развитие в България. „Развитието на бизнеса в Пловдив го превръща в лидер в региона. Смятам, че градът ще запази тази си позиция, защото расте и демографски. Община Пловдив акцентира върху професионалното и дуалното обучение“, заяви в приветствието си Владимир Темелков. Сред участниците във форума бяха представители на Световната банка, организации от цялата страна, общини, както и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева. „Пловдив показа, че бизнесът и администрацията на местно ниво могат да работят заедно и да привличат международни инвеститори“, подчерта министър Бонева. Форумът продължи с панелна дискусия за успеха на Тракия икономическа зона (ТИЗ). Изпълнителният директор на зоната Пламен Панчев я представи като един от най-успешните модели на публично-частно партньорство. По думите му плановете са ТИЗ да стане първата въглеродно неутрална зона в Европа до 2040 г.

Бъдещите експерти по киберсигурност демонстрираха уменията си в Пловдив. Събитието бе организирано от Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“, чийто координатор е Съюзът за стопанска инициатива. На него присъстваха заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров, заместник-директорът на ГД  „Европейски фондове за конкурентноспособност” в Министерството на иновациите и растежа Гергана Грозданова, експерти по киберсигурност и други. В рамките на информационния ден ученици от Националната търговска гимназия, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и Езикова гимназия „Иван Вазов“ демонстрираха придобитите знания чрез ползването на киберполигон. „Дигитализацията и киберсигурността са сред основните приоритети в секторната политика, като за тяхното обезпечаване има осигурен достатъчен финансов ресурс“, коментира заместник-министър Валентин Мундров пред участниците.

Превозвачи в Пазарджик плашат със стачка. Те протестират срещу намаляването на субсидиите за транспорт на определени социални групи от 750 000 на 500 000 лева. От транспортния бранш считат, че това решение на Общинския съвет е неразумно, особено при нарастващите им разходи. Съкращаването на субсидията засяга "Тролейбусен транспорт - Пазарджик" АД и “Юнион Ивкони” и може да доведе до негативни последици за уязвимите групи и поддръжката на съоръженията за електротранспорта, категорични са превозвачите.

РИОСВ Пловдив одобри изграждането на кариера в пловдивското Момино село. Съоръжението е за добив на пясък и баластра на площ от 218 дка и се намира в землището на населеното място в община Раковски. От екоинспекцията уточниха, че в решението за кариерата са предвидени условия и мерки, които трябва да се вземат задължително при бъдещата ѝ експлоатация, като  транспортната схема за движение на камионите, рекултивацията на засегнатите земи, водовземането на подземни води, добива над статичното водно ниво и минимизиране на запрашаването, шума и негативни въздействия от работата на добивното съоръжение.

В Пловдив движението по ул. „Солунска“ е спряно за месец от днес заради строителството на Южния обходен колектор. Обходните маршрути са обозначени с пътни знаци. До 6 април автобусите от градския транспорт по линии №10, 12, 26, 29 и 37 променят маршрута си и ще минават по бул. „Пещерско шосе“.

Въвеждат “Синя зона” в Мадан от утре, 7-ми март. Платеното паркиране ще обхваща територията на ул. „Обединение“ от №10 до №18 включително. Синята зона ще действа от понеделник до петък в часовете от 08.00 до 17.00 ч. Заплащането ще става с SMS на номер 13 308 на цена от 1,50 лв. на час. Може да се плати и на касата в общината или в павилиона до сградата на НЧ „Иван Вазов – 1999“, уточняват от Община Мадан. Обособяват се и два платени паркинга в родопския град - пред сградата на ул. „Орфей“ № 1 и на ул. „Обединение“ между № 3 и № 5. Цена за ползване на едно паркомясто за 24 ч. е 3 лв.

До 4000 лева помощ за новородено предвижда нова Наредба за насърчаване на раждаемостта, изготвена от Община Пазарджик. Документът е обявен за обществено обсъждане, което ще се проведе на 1 април. Становища и предложения по наредбата пък ще се приемат до 31 март. Финансовата подкрепа е за раждане и отглеждане на деца в община Пазарджик. Нормативният акт регламентира, че правото да получи помощта има майката, вписана в удостоверението за раждане, независимо от доходите на семейството, но всеки от родителите има право да подаде заявление. Кандидатите ще се оценяват по точкова система, като по-голям актив ще имат при второ или трето дете, ако имат средно или висше образование.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров