Клипове, показващи как учителка бие, скубе и блъска деца в детска градина „Фантазия“ във Велинград взривиха силно напрежение в родопския град. Видеата се появиха късно снощи в социалните мрежи. На тях се вижда как жена хваща за косата дете, вдига го и го хвърля на легло, после го завива и го удря, след това скубе и бие друго дете. Заради сцените на насилие част от клиповете са свалени. Граждани организират днес протест пред Община Велинград. Очаква се той да бъде преди началото на сесията на градския съвет. Искането е да се вземат незабавни мерки, за да се предотвратят подобни прояви на жестокост към беззащитни деца. Бащата на едно от децата - Петър Томанов, разказа пред БНТ, че няколко пъти синът му се е прибирал с белези от удари по лицето и тялото. От градината обаче обяснявали, че това било от спорове между самите деца. Неведнъж момченцето пък обещавало да слуша, защото "леля Нели нямало да го затваря в тоалетната". Сигнали за случилото се са подадени до полицията, местната община и отдел „Закрила на детето“.

Нов случай на безразсъдно и опасно шофиране в Пловдив. На видеоклип, разпространен в социалните мрежи, се вижда как лек автомобил се движи със скорост 150 км/ч. в района на бул. „Копривщица“ в града. Шофьорът е надвишил със 100 км максимално разрешената скорост, а срокът за приключване на проверката е 14-дневен. Само преди дни от държавното обвинение се самосезираха по публикуван, отново в социалните мрежи, видеоклип с кадри на младеж, шофиращ със 170 км/ч. по „Асеновградско шосе“. Опасното шофиране се случва две седмици след тежката катастрофа с джип в центъра на Пловдив, при която заради високата скорост от 175 км/ч., с която се е движил 21-годишният водач, той и момиче до него на предната седалка починаха на място, а други двама младежи бяха тежко ранени.

Евакуираха 8 пациенти от две стаи на 11-ия етаж на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив заради задимяване. Това съобщиха от Пожарната. Инцидентът е станал малко преди 19:50 часа в сряда. В Оперативния център на пожарната било съобщено за задимяване в стая на етажа. На място са изпратени две противопожарни коли, които са ликвидирали произшествието. Огнеборците са помогнали в евакуирането на пациентите от стаите.

Обявени са свободни места за новата детска градина в пловдивския район „Тракия“. Именно там са най-много те - 101. В системата за прием тя е въведена като ДГ "Червената шапчица" с трети адрес ул. "Проф. д-р Иван Митев" №1. В нея има места за всички възрастови групи. Иначе, 1010 са общо свободните места за предстоящото на 4-ти юни класиране за прием в детските градини и ясли в Пловдив. Класирането ще е второто основно за първа възрастова група за учебната 2024/2025 година. Срокът за кандидатстване за предстоящото класиране по електронен път е 03.06.2024 г.

В Смолян стартира безплатно лятно училище за деца, на които им предстои постъпване в първи клас. Инициативата е по проекта „Бъдеще за децата в Община Смолян“. Целта е да се повиши училищната готовност на децата, придобивайки допълнителни знания и умения; мотивация, увереност и създаване на навици, които ще помогнат в първите стъпки на новия етап в живота им. Идеята е в лятното училище у децата да се създадат положителни нагласи за учение, умения за работа в екип и решаване на проблемни ситуации. Педагог и медиатор чрез интерактивни игри ще занимават малчуганите. Ще се организират състезания и викторини. С помощта на родителите ще има и кратки екскурзии, фестивали и други творчески дейности в околностите на града. Заниманията на децата ще се провеждат в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Смолян от 10-ти юни до 5-ти юли. Родителите, които искат да запишат децата си, трябва да подадат документи до 06.06.2024 г.

Разкриването на две нови специалности в Медицинския колеж в Пазарджик ще гласуват на днешното си заседание общинските съветници в града. Проектът предвижда провеждане на практическо (клинично) обучение на студенти по професионално направление „Здравни грижи“ в две специалности - „Акушерка“ и „Лекарски асистент“. Обучението ще трае 4 години. То включва теория под формата на лекции и семинари, както и практически упражнения с обща продължителност не по-малко от 6 семестъра. Друга цел е с новозавършилите здравни специалисти да се преодолее недостигът на медицински кадри в лечебните заведения в региона. Колежът заработи като филиал на Медицинския университет в Пловдив през 2021 година. Обмисля се занапред да бъде организирана и подготовка на рехабилитатори.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров