Слабо земетресение се усети в Пловдив тази нощ. Според сеизмологичния център на БАН, магнитудът му е 3,6 по Рихтер. Трусът е регистриран в 00:49 ч. Епицентърът е бил близо до Асеновград - 4 км северно от града, на дълбочина 5,8 км. Много хора, живеещи в с. Крумово, което е между двата града, споделиха пред Дарик, че земетресението ги е стреснало. Трусът е събудил и жителите по високите етажи на блоковете в пловдивския квартал Тракия. Последното по-силно земетресение в района бе на 23 октомври миналата година. То бе с магнитут 4,1 и епицентър на 9 км от Пловдив. Силен трус от 4.7 по Рихтер бе регистриран в Пловдив и в началото на юни 2023 г.

Нови стратегии за управление на отпадъците се предвиждат в Пловдив, обяви в интервю за Дарик радио зам.-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов. Предвидената сума в план-сметката за чистота в бюджет 2024 на града е 53 милиона лева. Работна група в Община Пловдив ще трябва да изготви новата процедура за изчисляване размера на такса „Битови отпадъци“. В различните райони в града може да се използват различни методи. Предвижда се и сливане на двете общински предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“.

Безплатни хирургични прегледи за деца до 18 години ще се проведат днес и утре в Пазарджик. Консултациите ще извършват проф. д-р Пенка Стефанова и екипът на Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Свети Георги“, която тя ръководи. Прегледите днес ще бъдат от 14 до 18 ч., а на 17 февруари (събота) - от 9 до 16 ч. в М​едицински център “Вива“ - кабинети № 4 и № 6 , ет. 2.

В ход е дигитализация на фотоархива на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян. Културната институция вече разполага с необходимата техника, закупена по проект, и предстои близо 100 000 снимки да бъдат качени в цифровата система, уточни пред Дарик Валя Василева, директор на музея. “Снимките са голямо музейно богатство, събирано десетилетия, нуждаещо се от възстановяване и ново развитие чрез съвременни средства”, добави Василева. По проекта е създадена визуална база данни за управление на дигитализираните негативи и диапозитиви и е отпечатан каталог „Рожен през годините“. Той включва малка част от снимките от Събора „Рожен” – най-мащабният  фолклорен форум в България, добавят от музея.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров