Три деца от ДГ “Славей” в Пловдив са приети снощи в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Свети Георги” с хранително натравяне. Те са на възраст около 4 години и са докарани между 22:00 ч. и 2 ч. след полунощ. След намесата на лекарите и положената необходима грижа състоянието на децата е подобрено, съобщиха от лечебното заведение. Причината за натравянето все още не е ясна, очакват се резултати от взетите проби.

=======================

Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за септември е 1 800 лева, съобщават от Териториално статистическо бюро ЮГ към Националния статистически институт. През третото тримесечие на 2023 г. тя се увеличава спрямо второ тримесечие с 3.6%. Най-голямо увеличение в заплащането се наблюдава в дейностите „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - с 21.1%. Намаление с 1% на средната заплата е регистрирано в дейностите „Транспорт, складиране и пощи“. Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през трето тримесечие на 2023 г. са получили заетите в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 4 278 лв. Най-ниско платени са били работещите в хотели и ресторанти - 1 098 лв. По размер на средното възнаграждение Пловдивска област продължава да заема шесто място сред 28-те области в страната с 1 736 лева. Най-висока заплата взимат в София-град - 2 722 лв. Средната заплата за страната е 2 000 лв. - с 15.2% по-висока от тази в Пловдивско.

================================

Прокуратурата е образувала проверка по случая със записа за купуване на гласове в Пловдив, който бе разпространен в медиите между двата тура на местните избори. Това потвърдиха за Дарик радио от Районна прокуратура – Пловдив. Разследващите органи събират доказателства във връзка с подадената  жалба от бившия заместник-кмет по спорта и лидер на местната партия "Кауза България" Георги Титюков, чийто глас се чува в телефонния разговор. На 1 ноември той сезира прокуратурата, след което коментира, че записът е компромат и най-вероятно е направен с помощта на изкуствен интелект.

=================================

Иван Стоянов е новият заместник-кмет в Община Пловдив. От днес той поема ресора „Екология и здравеопазване“. Иван Стоянов е завършил магистратура по биология в ПУ „Пайсий Хилендарски“, специализирал е „Музейно дело, ботанически и зоологически градини“. Той бе кмет на район „Източен“ в мандат 2019-2023-та година. От 2011-та до 2019-та година Иван Стоянов бе директор на ОП „Чистота“.

=====================================

Екскметът на Панагюрище Никола Белишки поиска от Административния съд в Пазарджик да спре изпълнението на решението за избор на кмет на града, с което е обявен за избран опонентът му Желязко Гагов. Искането обаче е отхвърлено като неоснователно, необосновано и недоказано. Белишки оспорва резултатите от балотажа в средногорския град, след като изгуби надпреварата само с 18 гласа разлика.

===================================

От днес започва изплащането на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии, участвали в изборите за общински съветници и кметове на територията на Община Смолян. Изплащането ще става в сградата на общинската администрация от 10.00 ч. до 17.00 ч. Членовете на секционните избирателни комисии трябава да представят лична карта при получаването на парите.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров