Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на двете Районни избирателни комисии в Пловдивска област. Това стана ясно след проведените при областния управител Илия Зюмбилев политически консултации за изборите. По време на преговорите за състава на 16 РИК политическите сили не постигнаха консенсус за председателското място. Секретарското място също бе спорно. Единствено единодушно се прие предложението броят на заместник-председателските места да са четири на тези избори. Ръководните места на 17 РИК-Пловдив област също ще се определят от ЦИК, след като политическите партии отново не се споразумяха за постовете. Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Партиите не постигнаха съгласие и за състава на РИК-Пазарджик. ЦИК трябва да вземе решение за това до 19 април, стана ясно след проведените консултации при пазарджишкия областен управител Валентина Кайтазова. Съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-ти Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове, включително председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите.

Централната избирателна комисия ще определи и 13-членния състав на РИК - Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на Районната избирателна комисия. В рамките на консултациите, свикани от областния управител Захари Сираков, постъпиха две предложения за председател на РИК за 22-ри многомандатен избирателен район. Дебатите продължиха повече от час и след кратко прекъсване за обмисляне на предложенията за председател, двете политически формации – ДПС и „Възраждане“, не се споразумяха. Представителите на парламентарно представените партии се обединиха около предложението РИК да има четирима заместник-председатели. Не постъпи обаче нито едно предложение за секретар.

Природозащитници и жители на няколко села до Пловдив, които са против изграждането на кариери в региона, блокираха за кратко в неделния следобед в знак на протест „Асеновградско шосе“. Хората изразиха несъгласието си с предложенията за изменение на два закона - за опазване на околната среда и за устройство на териториите, които според тях са изцяло в полза на частни инвеститори. Протестиращите са категорични, че трябва да се сложи край и на дългосрочните решения на РИОСВ за 15 години и да не се удължава срока на старите решения на екоинспекцията. По време на протеста движението между Пловдив и Асеновград беше затруднено от паркиралите на шосето коли на протестиращите. Те скандираха „Мафия“.

Екипажът на Хеликоптер "AS 532 Cougar" от 24-а авиобаза Крумово се е подготвил за авиомедицинската евакуация за 10 минути, след обаждането на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. По искане на Министерството на здравеопазването в събота вечерта бе изпълнен полет до Враца, за да бъде превозено простреляното с въздушна пушка дете до най-голямата спешна болница у нас - „Пирогов“ в София. Кацането на площадката до болницата във Враца е било трудно, обясни майор Марин Тасков пред bTV, но операцията е завършила успешно. До „Пирогов“ също няма подходяща хеликоптерна площадка и "Кугърът" е кацнал на летище „Враждебна“.

Пловдивският митрополит Николай е изгонил служители на НАП, които са искали да извършат проверка на приходите от имоти, владения на митрополията, като част от възложената данъчна проверка на Българската православна църква (БПЦ). От разследване на bTV, става ясно, че митрополии и манастири не плащат данъци за стотиците имоти, които притежават и чиято оценка възлиза на милиарди левове. Свещеници са потвърдили, че парите от наеми, се вписват като дарения от вярващи, за да се избегнат данъчни задължения. Липсва и официален регистър на църковните имоти, което е другата причина  приходите на църквата да остават тайна за държавата. От друга страна близо 38,5 млн. лв. е държавната субсидия за БПЦ само за една година, като голяма част от тях отиват за заплати на свещенослужителите.

Кметът на пловдивския район „Северен“ направи седмичния си отчет пред жителите за извършените дейности. В среща на Националното сдружение на общините са избрани представители от област Пловдив в Регионалния съвет за развитие в Южен централен район. На работна среща с ОП „Организация и контрол на транспорта“ са набелязани мерки за решаване на проблеми по подадени сигнали от граждани. Решено е съвместно с община Хисаря районната администрация да има съвместни инициативи в сферата на културата, туризма, спорта и младежките дейности, а заедно с пловдивското училище НУ "Христо Ботев" предстоят инициативи в сферата на образованието. Продължава подмяната на изгнили и счупени ребра на градинските пейки в района, както и поставянето на нови пейки по желание на гражданите. Ежеседмично се осъществява стриктен контрол на нерегламентираните сметища на общински и частни терени. Всеки ден се извършват и огледи на изсъхнали клони и дървета на територията на район „Северен“, като гражданите могат да подават сигнали на телефони: 032/ 901 164 или 032/ 901 199.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров