Двама младежи загинаха при тежка катастрофа в Пловдив. Инцидентът е станал около 3:30 ч. тази нощ на бул. „Руски“, на метри от кръстовището с бул. „6-ти септември“, съобщиха от полицията. Джип, който идвал от Централна гара, навлязъл във велоалеята по тротоара в разделителната ивица между двете пътни платна и се блъснал последователно в няколко чинара. От удара колата се разцепила на две - предната част се врязала в едно от дърветата, а задната изхвръкнала на пътното платно. На място са умрели 21-годишният шофьор и пътничка до него, на 20 години. С опасност за живота в болница са откарани 22-годишни момче и момиче, пътували на задната седалка. Те са настанени във Втора клиника по хирургия в тежко състояние, като момичето е с по-сериозни наранявания, съобщават от УМБАЛ „Св. Георги“. В Клиниката по ортопедия и травматология е хоспитализиран и пострадал 56-годишен пожарникар, който при спасителната акция е ударен от голям клон на дърво. За няколко часа движението по булеварда беше спряно и в двете посоки, но след огледа на разследващите трафикът вече е нормализиран.

Фондът за развитие на Летище Пловдив започна преговори за откриване на нова авиолиния Мадрид-Пловдив. Среща с българската общност в Мадрид е организирана на 19 май, където изпълнителният директор Дойчин Ангелов ще представи подробности за проекта. Срещи със сходна цел са проведени и в Малага и Виена. През миналия месец са водени разговори за полети от Брюксел и Марсилия до Пловдив. От тази есен се очаква стартиране на полети от Бирмингам до Пловдив.

Седмица за безплатни изследвания на ХИВ организират в РЗИ-Пазарджик. От днес до 17 май от 9:00 ч. до 16:00 ч. всеки желаещ може да провери безплатно и анонимно своя статус в лабораторията на инспекцията на ул. „Болнична“ № 17. Освен за ХИВ, в лабораторията се извършват изследвания с бързи тестове за хепатит В и С. Инициативата е по повод стартирането на третия етап от Националната АНТИСПИН кампания.

Временната комисия за номиниране със звание "Почетен гражданин на град Пазарджик и общината" ще заседава днес от 12 часа. По традиция членовете на комисията трябва да разгледат постъпилите предложения за удостояване с отличието в навечерието на Празника на Пазарджик, който се отбелязва на 21 май. Четирима са номинираните за почетни граждани тази година. Покойният проф. Тодор Балкански; писателят Продрум Димов, писателят Георги Спасов и скулпторът Спас Киричев. В последния момент тази сутрин е направено още едно предложение за почетен гражданин - местният вестник „Знаме“ номинира родения в село Смилец и силно свързан с Пазарджишко журналист Иван Гарелов.

За поредна година отбор от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Никола  Й. Вапцаров” - Чепеларе ще вземе участие с електрическия си болид в европейското издание на Shell Eco-Marathon. Състезанието за интелигентна мобилност и енергийна ефективност на пътя ще се състои на 23 и 24 май в Ногаро, Франция. Освен от Чепеларе в надпреварите от България ще участват и представители от  Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Технически университет – София. Всички родни отбори бяха представени преди дни на близката до Пловдив писта „Дракон“ в Калояново.

Четирима представители от Клуб по спортен риболов към Ловно-рибарско дружество Девин ще представят града на предстоящото Републиканско първенство по улов на хищна риба от брега. Денис Кушев, Тодор Вълчинов, Димитър Башков и Валери Мишев оформиха Топ 4 в квалификациите, организирани от местния тим за състезатели до 18-годишна възраст. Състезанието се проведе по поречието на река Девинска. Традиционно бе организирано и зарибяване преди квалификациите, като във водите на реката бяха пуснати 400 балкански пъстърви. Републиканското първенство за мъже, в което ще вземат участие младите състезатели ще се проведе през юни и юли във водите на река Въча, в района на с. Михалково.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева