Tридневна акция по безвъзмездно и доброволно кръводаряване организира Районният център по трансфузионна хематология в Пловдив. Всеки, който иска да дари кръв, може да го направи от днес до 14-ти юни в мобилния кабинет на площад „Стефан Стамболов“, от западната страна на сградата на общината. Мотото на кампанията е „Дарете кръв, спасете живот!“. Организаторите призовават пловдивчани и гости на града да се включат в благородната инициатива, за да помогнат на нуждаещите се пациенти в лечебните заведения.

Зам.-кметът по спорт и младежки дейности в Пловдив Николай Бухалов откри Световното първенство по спортен риболов за „Мастърс“ (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и хора с увреждания. Шампионатът ще се проведе на Гребния канал с участието на 40 отбора от 21 държави на 14 и 15 юни.Нашият град е доказал в годините, че е изключително подходящ за провеждането на състезания на такова високо ниво“, заяви Николай Бухалов и пожела късмет на всички участници. С провеждането на състезанието Пловдив става шампион по най-много световни първенства по спортен риболов в отделните дисциплини. Считан категорично за „риболовната столица на България“, градът и Гребният канал досега са били домакини на пет рибарски мондиала. Участие в откриването взеха още председателят на УС на Националното ловно-рибарско сдружение при "Съюз на ловците и риболовците в България" инж. Васил Василев, зам.-директорът на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ясен Киров, както и легендарният английски състезател по спортен риболов Марк Даунс. 

728 ученици се явяват днес в област Смолян на националното външно оценяване по математика за 10 клас, информира за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Никола Запрянов. Те са разпределени в 23 училища и 76 зали, като са ангажирани 216 служебни лица. Тестът съдържа 17 задачи. 15 от тях са с избираем отговор. Останалите две са със свободен. Времетраенето на изпита е 90 минути. В понеделник се проведе и изпитът по български език и литература. Резултатите ще бъдат обявени до края на юни.

Традиционното издание на „Панорама на средното образование - Пазарджик“ ще се проведе от днес до 14 юни в Младежкия дом в града. Общината е организатор на събитието заедно с Регионалното управление по образованието и Центъра за кариерно ориентиране и консултиране. В рамките на форума професионални и профилирани гимназии, средни и спортни училища ще имат възможност да представят профили и специалности от професии, включени в държавния план-прием за новата учебна година, както и предлаганите от тях възможности пред бъдещите ученици и техните родители. Панорамата на средното образование е насочена към ориентирането на ученици от VI и VII клас от всички училища в Община Пазарджик.

Наследници възстановяват емблематичната къща на д-р Леон Арав в центъра на Пловдив. Историческата сграда ще започне нов живот. Д-р Леон Арав е живял и работил в нея в началото на миналия век в тогавашния център на града около Джумая джамия. Сградата на ул. „Христо Г. Данов“ 7 е открита през 1912 година като кабинет на току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав. Проектант на къщата е известният архитект Камен Петков, проектирал десетки обществени и частни сгради в центъра на Пловдив. Талантливият лекар монтира първият рентгенов апарат в града. Събитията от началото на 40-те години принуждават семейството на лекаря, заедно с други еврейски семейства, да заминат за Израел. Мнозина евреи, бягащи от столицата, са приютени в онези години в клиниката на Арав в Пловдив. Три поколения по- късно нов живот на сградата решават да дадат внукът на д-р Арав, д-р Дан Арав и съпругата му Една Кедар от Израел, които през 2019 година си поставят за цел да възстановят сградата до пълния й блясък. Поради историческата й стойност и детайлната работа възстановяването отнема няколко години. Членовете на семейството виждат завършването на проекта като още една връзка в историята на вълнуващото приятелство между българския и еврейския народ.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров