Земетресение с магнитуд 2.6 по Рихтер е регистрирано снощи в района на Девин. По данни на Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, събитието е от 01:09 часа и е с епицентър на 60 км от Пловдив. Трусът е усетен в околностите и на община Борино. През април в същия регион бяха регистрирани поредица трусове с различна интензивност в рамките на няколко дни.

"Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и „БСП за България“ ще регистрират днес листите си за 16 МИР - Пловдив град, за Парламентарните избори на 9 юни. Очаква се начело на пловдивската листа на ПП-ДБ да бъда Асен Василев, а издателят, общественик и досегашен депутат Манол Пейков да е на четвърто място. Второто място най-вероятно ще е за представителя на ДСБ – Йордан Иванов. Областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев заедно с водача на листата Цвета Караянчева ще регистрират в РИК кандидатите за народни представители за 17-МИР Пловдив област от коалицията ГЕРБ-СДС. За регистрацията на областната листа на социалистите в Пловдив ще дойде и водачът на партията за европейските избори и зам.-председател на 49-ото Народно събрание Кристиан Вигенин. „ЛЕВИЦАТА!“ също ще регистрират листата си в РИК за 16-и МИР – Пловдив (град). Начело е Валери Жаблянов.

В 17.00 ч. днес изтича крайният срок за подаване на документи за регистрация на кандидатите за народни представители за извънредните парламентарни избори на 9 юни. Районната избирателна комисия за 16-ти Многомандатен избирателен район в Пловдив приема документи в сградата на Общинския съвет на ул. „Авксентий Велешки“ № 20. Председател на комисията отново e Калоян Сухоруков, а на  РИК 17 - Янко Радунчев. Кандидатските листи за Пловдив област се приемат в Областната управа на пл. „Никола Мушанов“ 1.

"Има такъв народ" ще има повече депутати в 50-ото Народно събрание. Това прогнозира пред Дарик народният представител от Пловдив Станислав Балабанов. Замерването с компромати и лъжите ще продължат през цялата предизоборна кампания, смята още той.  Според Станислав Балабанов всички регистрирани за изборите, извън парламентарно представени партии, са "маргинални" и сред тях няма енергия, която да промени съства на новия парламент, след вота на 9 юни.

Имунологът проф. Андрей Чорбанов поведе листата с кандидати за народни представители на „Има такъв народ“ в Пазарджишко. Регистрацията е направена навръх Гергьовден, а издигнатите претенденти са общо 16, става ясно от решението на Районната избирателна комисия. Втори в листата на партията е Димитър Гърдев, следван от лидера на областната структура адвокат Тинко Василев.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Лалка Златанова и Искра Койчева