Среща-разговор за бъдещето на индустрията за преработка на плодове и зеленчуци в България ще събере на едно място преработвателите, производителите, институциите, определящи политиките за развитие на сектора, работодателски и браншови организации, доставчици на продукти и услуги в сферата. Специален гост на форума е министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Срещата се провежда в близкото до Пловдив село Старосел. Във фокуса на дикусиите ще бъде проектът за нов Закон за търговия със земеделска продукция и храни, както и първото изменение в Стратегическия план в подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци. Сред темите, по които участниците очакват информация от министър Вътев, са още мерките в помощ на производителите в Закона за рентите и отдаването на площи от националния земеделски фонд и важната тема за сектора - напояването.

Работник загина при трудова злополука в Пловдив. Инцидентът е станал в сряда при довършителни дейности на новострояща се сграда на бул. „Пещерско шосе“. „Строителният работник е на 23 години и е паднал в асансьорна шахта от 6-тия етаж. Починал е на място. Започната е проверка“, съобщи директорът на Инспекцията по труда Атанас Чернаев. Изясняват се обстоятелствата около трагичния инцидент. Води се разследване. 

87-годишен мъж пострада при пожар в дома си в Брезово, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Огънят в едноетажната къща е потушен от два екипа огнеборци. Възрастният мъж е с изгаряния по левия крак, уточняват от пожарната. 

Окръжна прокуратура – Пловдив е разпоредила проверка на ремонтните дейности на Небет тепе. Тя е образувана по сигнал от адвокат Атанас Костов за повреждане на архитектурен исторически паметник, унищожавайки се артефакти, съобщиха за Дарик от държавното обвинение. Разпоредено е проверката да се извърши от служители на „Икономическа полиция“ към МВР – Пловдив. Срокът за приключването ѝ е едномесечен. Припомням, че по време на реставрационните дейности на Небет тепе беше поставена метална ограда, което предизвика широко обществено недоволство в Пловдив. Мястото е едно от емблематичните във втория по големина град в страната и е предпочитано за разходка и от пловдивчани и от туристите. Небет тепе е паметник на културата от национално значение. Заедно с Джамбаз тепе и Таксим тепе формират Трихълмието, по-известно като „Старинен Пловдив“. То е едно шестте тепета, около които е построен Пловдив, запазили се до наши дни. За поставената ограда на тепето адвокат Атанас Костов е сезирал и Европейската комисия и ЮНЕСКО. Междувременно и 10-те общински съветници на ПП-ДБ в Пловдив са внесли искане до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да предостави цялата документация, свързана със съгласуването на проекта, както и да отговори на въпросите за необходимостта от ограда на Небет тепе. Питането на групата е насочено и до Областния управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, както и председателя на Общинския съвет Атанас Узунов.

Една от живописните забележителности в Пазарджик – големият напоителен канал „Паша арк” вече е изцяло почистен след рехабилитацията на моста, намиращ се в непосредствена близост до границите на града в посока Пловдив. Дейностите са извършени със съдействието на „Напоителни системи” ЕАД – клон „Тополница”. По трасето на канала в градската част ще се осигури нормалното преминаване на водните количества в него. На 15 април е предвидено водата в напоителния канал отново да бъде пусната. Той поема води от реките Марица и Тополница и преминава през Пазарджик, продължава на изток към селата Мирянци, Мало Конаре, Огняново, Хаджиево и Говедаре. Каналът „Паша арк“ се оформя и като своеобразна галерия на съвременното изкуство, където могат да се видят на открито творби на местни скулптори и художници.

От днес ски зоната в Пампорово вече е заровена, а причината е във високите пролетни температури. Време е да си кажем довиждане със зимния сезон. Вълнуваме се за всичко, което ни предстои през лятото”, гласи част от съобщението на “Пампорово” АД. Вчера беше и последният работен ден на съоръженията в курорта.

Междувременно хотелите и местата за настаняване в област Смолян отчитат ръст на туристи, нощувки и приходи през декември 2023 г., според данни предоставени от Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Смолян. Посетилите областта туристи са с 6,9% повече в сравнение с декември 2022 г., а реализираните нощувки са увеличени с 8,1%. Приходите от нощувки от през декември 2023 г. са 4,4 млн. лв. Над 70 хил. са нощувките, реализирани в Смолянско през последния месец на миналата година, като 92 на сто от тях са от български клиенти. Чуждестранните туристи са 1805, предимно гърци, румънци и ирландци.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров