Близки и приятели на жестоко убития Димитър Малинов от Цалапица протестираха тази сутрин пред Съдебната палата в Пловдив. С викове „убийци“ започна делото срещу близнаците от селото - Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство и помощ да напусне страната на сочения за извършител на тежкото убийство Рангел Бизюрев. Той беше задържан само преди дни в Дания, след като 4 месеца се укриваше. Хората настояват обвинението на двамата младежи да бъде променено в съучастие и считат, че делото не трябва да започва преди да бъде разпитан сочения за извършител на престъплението. Показанията на 19-годишните братя се разминават. Тъй като различните версии изискват близнаците да имат двама адвокати, в края на октомври делото срещу тях беше върнато в досъдебна фаза и днес то започва отначало.

============================

Общинската избирателна комисия в Панагюрище ще обжалва решението на Административния съд в Пазарджик за обявяване на резултатите от втория тур на вота за кмет на общината за недействителни. Припомняме, че магистратите в Пазарджик обявиха резултатите от изборите за кмет на община Панагюрище за недействителни по жалба на доскорошния градоначалник и кандидат за четвърти мандат Никола Белишки. Той изгуби надпреварата с опонента си Желязко Гагов само с 28 гласа разлика. 

============================

С червени балони в небето над Смолян отбелязват Световния ден за борба с ХИВ/СПИН. Хиляди кондоми и атрактивни брошури ще бъдат раздавани на посетителите на най-популярните барове, денонощни магазини и дискотеки в Смолян. Информационната кампания е под надслов: „ХИВ вече не убива, стигмата – да!“. Над училищните дворове  на гимназиите в Смолян ще полетят 80 червени балона, като израз на съпричастност към хората, живеещи с ХИВ.  В големите училища активисти на БЧК ще поставят информационни табла, ще разпространят емблематичната червена лентичка. Целта е да се насърчи безопасният секс и да се напомни, че в РЗИ всеки може да се изследва безплатно и анонимно за ХИВ и други инфекции. 

Също на Световния ден за борба със СПИН ще се проведе информационна среща, организирана съвместно със здравната инспекция в Пловдив. На  изнесения форум инфекционистите от УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Йорданка Стоилова и доц. Балтанджиев ще представят темата за необходимостта от премахване на заклеймяването и дискриминацията спрямо хората с ХИВ и ще представят съвременните възможности за лечение на инфекцията.

===============================

Филателната изложба „Коледен Пловдив 2023“ е подредена във фоайето на Централна поща в града на тепетата. Откриването ѝ е от 11.00 ч., а организатори са „Български пощи“ и Съюза на българските филателисти. Тя е посветена на 130-годишнината на организираното филателно движение в България, което започва със създаването през 1893 г. на първото филателно дружество в Пловдив. Ще се представят тематични, максимафилни и клас "Едно табло" експонати. По време на изложбата, която ще продължи до неделя, граждани и филателисти ще могат да присъстват на валидирането на 3 нови издания.

===============================

В 17.30 часа днес ще грейнат светлините на коледното дърво пред сградата на община Пловдив на пл. "Стефан Стамболов". На същото място малко по-рано концерт ще изнесе Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев. Това е първото събитие, което общината организира за предстоящите Коледно-новогодишни празници. Празничната програма през целия месец декември е наситена с разнообразни събития. Светлините на коледното дърво над покрития фонтан ще бъдат запалени от кмета на Пловдив Костадин Димитров, който ще отправи и поздрав към съгражданите си. Негови помощници ще бъдат гласовитите малчугани от Хора на пловдивските момчета и 7-годишната Катерина Кънева. Ще помага и любимия Дядо Коледа, който ще забавлява децата и техните родители. На финала в петък небето ще се озари от светлините на празнични фойерверки. Елхата е висока 13 метра, с над 4 хиляди зелени клончета. Тя тежи около 1.5 тона заедно с украсата.

Днес грейват и светлините на коледната елха в Смолян. Тържеството ще е на пл. „Свобода“ в 17.30 часа с главни действащи лица Дядо Коледа и Снежанка, подпомогнати от деца от детските градини и училища в родопския град. Компания ще им правят две бели мечки от Лапландия, свитата на Дядо Коледа, кралицата на Замръзналото кралство и Чочо. За доброто настроение на всички са обособени арт кътове за изработване на сурвачки. Има и специална коледна гримьорна за всички деца и родители. Площадът ще бъде огласен с музика от любими коледни песни.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров