Ще отговоря на питането на пловдивския депутат Манол Пейков за сградите - паметници на културата, чиито статут е бил свален или променен през последните години. Това заяви пред bTV министърът на културата Кръстю Кръстев. В края на миналата седмица, Пейков потвърди пред Дарик, че ще поиска пълна справка за сградите от 2000-та година до днес. Основната причина за това е, че в Националния институт за недвижимо културно наследство липсва дигитален архив, което е причина в много случаи да се отнема "тихомълком" статутът на сгради - паметници на културата и те да се разрушават, без никой да има време за реакция. Според министър Кръстев готвените промени в Закона за културното наследство ще прекъснат порочната практика, при която заради различни инвеститорски интереси се унищожават архитектурни ценности от местно и национално значение. Според него България е на 2-ро или 3-то място в света по брой паметници на културата - близо 44 000. Темата за промените в Закона очаквайте и в седмичната програма на Дарик Пловдив на 1 март. 

Смолянско отново е на дъното по средна работна заплата в страната. Регионът е на 25-то място по заплащане в България. Това информират от Отдел “Статистически изследвания“ – Смолян. Средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за последното тримесечие на 2023 г. е 1 433 лв. при 2 123 лв. за страната. За обществения сектор средната заплата е 1 900 лв., а за частния – 1 253 лева. Най-висока заплата получават в София (столица) – 2 900 лв., следват я Варна – с 1 966 лв., и Враца – с 1 965 лв. Спрямо 2022-ра, през четвъртото тримесечие на 2023 г. заплатата в Смолянско се е увеличила с 13.3%. Най-високо възнаграждение са получили наетите в “Образование“, “Държавно управление“ и “Добивна промишленост“.

Хотелиерите в Пловдив настояват за повече авиолинии до града на тепетата. Исканията си те поставиха по време на среща с изпълнителния директор на летище „Пловдив“. Авиокомпаниите търсят парични стимули, които са под формата на маркетингово споразумение, за да гарантират развиването на нова авиолиния, обясни Дойчин Ангелов. Към момента във Фонда за развитие на аеропорта членуват девет общини и три частни дружества. Вноските към Фонда се равняват на един лев на жител годишно. Сумите се използват за стимули за авиокомпаниите. В момента от летище Пловдив преговарят за нови полети до Германия, Италия, Испания, Франция, Австрия и Великобритания. 

Семейство излезе на протест пред съда в Пловдив заради условна присъда за отнетия живот на детето им. Близките на 17-годишно момиче, загинало при катастрофа с автомобил, управляван от неин неправоспособен връстник, не са съгласни с присъдите на момчето и баща му – 2 години и 4 години с изпитателен срок. „Мария загина по най-нелепия начин заради безотговорност на един родител, дал ключовете на 17-годишния си син, знаейки че няма шофьорска книжа. Децата са пътували по черен път. Това трябва да бъде наказано с ефективна присъда“, категорична е Антония Маринова, майка на загиналото момиче. "Детето ми, както и всички други загинали деца по пътищата на България, имат право на живот и мечти, които им бяха отнети“, каза още пред bTV майката. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост.

На пореден протест излизат и близките на жестоко убития преди 7 месеца в с. Цалапица 24-годишен Димитър Малинов. Днес те протестират пред Прокуратурата в Пловдив, а по-късно и пред Съдебната палата в града, където ще се гледа делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени в укривателство на сочения за извършител на убийството Рангел Бизюрев. Вчера те се събраха в центъра на селото, за да призоват отново за справедливост и възмездие за тежкото престъпление.

Областната организация на Български Червен кръст в Пловдив проведе сесия, на която отчете дейността си през 2023 г. Основните действия са били насочени към подпомагане на уязвими граждани, подготовка за реагиране при бедствия и обучение на младежи. Реализирани са различни инициативи и кампании, включително събиране на хранителни пакети и подпомагане на хора в тежко социално положение. През годината са подпомогнати близо 10 000 души, като повече от половината са преминали през социалната приемна на организацията. БЧК-Пловдив се включи и в подпомагането на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, както и на засегнатите от конфликта в Украйна. През годината множество хора са консултирани от доброволците на БЧК-Пловдив, 426-ма са получили и медицинска помощ. Мобилните социални екипи са помогнали на почти 500 човека с трайни увреждания и в нужда. Червенокръстците продължават да инициират и регулярни кампании за кръводаряване, за да се увеличи възможността за спасяване на човешки животи.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев и Петър Тодоров