Специална работна група от експерти и юристи подготвя текстове, които да бъдат допълнително включени в Закона за културното наследство, така че да се гарантира спирането на умишленото унищожаване на сгради - архитектурни ценности. Според политици от Пловдив все още са налице „пробойни“, които допускат намесата на различни инвеститорски интереси и има редица пречки на местно и национално ниво за опазване паметниците на културата. Това съобщи пред Дарик Чило Попов - строителен предприемач, представител на „Да, България!“, който бе и кандидат за кмет на район „Централен“ в Пловдив на изминалите местни избори. Съгласно новите предложения на работната група, Законът за културното наследство трябва да дава ясен регламент за отговорността и задълженията на собствениците на сгради – без значение дали архитектурните паметници са частни, общински или държавни. Затова трябва да се актуализира и размерът на санкциите. Изключително  важно е да се създадат и регионални представителства на Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като практиката през последните 25 години показва, че експертите по места са крайно недостатъчни, което забавя с години процеса по възстановяване на сградите, дори и ако собственикът е осигурил финансиране. Не на последно място трябва да се търсят пътища именно за финансиране на плановете за възстановяване и ремонтите на паметниците на културата в цялата страна.

Савина Петкова от днес е назначена за заместник-кмет с ресор „Транспорт“ в Община Пловдив. До момента тя бе общински съветник и заместник-председател на Общинския съвет в Пловдив. Има богат административен и ръководен опит. „Приоритетите в работата ми като заместник-кмет ще бъдат осигуряване на безопасен, екологичен и редовен градски транспорт за пловдивчани, подобряване на паркирането в града и регулиране на трафика и безопасността на движението“, заяви заместник-кметът Савина Петкова при поемането на поста.

Максимално сме ангажирани и е ускорена подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив, спазвайки законовите изисквания. Това подчерта на среща между институциите заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов. Той подчерта, че в последните три години е натрупано сериозно закъснение в подготовката на проекта. Без Подробен устройствен план – Парцеларен план и отчуждени имоти не може да се издаде разрешение за строеж, въпреки че има избран изпълнител за Югоизточния обход на Пловдив, категоричен е заместник-министърът. За да се ускори процесът в последните седмици са намерени решения на редица въпроси с Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Предстоят срещи и с Министерството на околната среда и водите. На съвещанието в АПИ бяха отново разгледани и проектите, касаещи удвояване на съществуващия (югозападен) околовръстен път на Пловдив. Следващата работна среща е на 21 март в община Пловдив.

Софийски градски съд заседава днес по делото за спорните акции на Пловдивския панаир. То бе заведено през юли миналата година от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов за връщане на държавата на 29% от акциите на Панаира, които бяха предоставени безвъзмездно на Община Варна преди години. „Битката“ на местно ниво срещу скритата приватизация на Панаира започна преди повече от две години от общинските съветници от „Демократична България“ в Пловдив. С последващата намеса на държавата се спря вписването на апорта на акциите в Търговския регистър. Така бе предотвратено те да бъдат прехвърлени на дружеството "Пълдин туринвест“, собственост на бизнесмена Георги Гергов. Плановете на държавата са Пловдивският панаир да върне славата си. Вече има изготвена стратегия за развитието на Международното изложението, което по площ е петото най-голямо в Европа.

Арка с български шевици е новото любимо място за снимки пред община Пловдив. Талантливите възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства подготвиха украсата за „Баба Марта“. Тя е на пл. „Стефан Стамболов“ и всички желаещи могат да поседнат и да си направят селфи. Арката и мартениците на дървото в съседство са дело на ученици от 9 и 11 клас, специалност „Сценичен костюм“, под вещото ръководство и напътствия на техните преподаватели. Тази сутрин момичета, облечени в носии, заедно с читалищните секретари гостуваха на кмета Костадин Димитров и поздравиха администрацията. Най-голямата мартеница украси входа на сградата. Тя е изработена в ателието на НЧ „Н. Й. Вапцаров-1928“ - Пловдив. Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Най-често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци. Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинността, новото начало, а червеният олицетворява живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието.

За 7-ма поредна година в Пампорово се организира ски спускане с народни носии и българския трикольор в деня на Националния празник 3-ти март. То е с начален час  11:30, като спускането ще е по зелената писта номер 6 до плаца на "Студенец". Гайди, тъпани и песни ще съпътстват спускането. На финала, след изслушване на националния химн ще се извият големи хора. Подготвена е богата музикална програма – Военният духов оркестър ще се грижи за настроението преди спускането, а след него певицата Татяна ще изпълнява любими народни песни.

Информации на Адриан Кулев, Лалка Златанова, Искра Койчева и Петър Тодоров