Скутър Браун, мениджърът, който направи известен Джъстин Бийбър, а след това се прослави с разпрата си с Тейлър Суифт, беше напуснат от няколко от големите си клиенти тази година. Неотдавна това направиха Ариана Гранде и Деми Ловато, а преди тях Джей Балвин, Карли Рей Джепсън, Идина Мензел, Хилари Дъф.

Бродуейската звезда и лауреатка на „Оскар“ Идина Мензел се е разделила със Скутър Браун още през януари тази година, а Джей Балвин през май. Затова вероятно тяхното напускане няма връзка със сегашната криза. От друга страна и Деми Ловато, и Ариана Гранде подчертаха, че преминават към други мениджъри, но остават в добри отношения със Скутър Браун. 

Браун е един от най-успешните музикални мениджъри в света, сред чиито клиенти са Давид Гета, "Блек айд пийс", Ейва Макс, Куейво. Той започва кариерата си като тийнейджър, промотирайки партита и събития в Атланта, преди да подпише договор с "Деф Джем Рекърдс". Големият му пробив идва през 2008 г., година след като забелязва 13-годишния Бийбър да пее в Ютюб и вижда големия му  потенциал.

Бийбър бързо се превръща в една от най-големите звезди на поп музиката, а Браун ръководи кариерата му през няколко възхода и падения, включително периода 2013-2014 г., когато певецът е арестуван за вандализъм, опасно шофиране и нападение. Появиха се предположения, че и Бийбър иска да се раздели със Скутър Браун и дори записва новия си албум без негово участие, но "Билборд" напомни, че договорът му с мениджъра не е изтекъл и му остават още цели четири години. 

Ариана Гранде работеше със Скутър Браун от началото на кариерата си. Тя подписва договор с него през 2013 г. Оттогава издава шест албума, като само един от тях не оглавява американската класация.

Деми Ловато започва да работи с Браун през 2019 г., като тогава казва, че за нея това е сбъдната мечта. 

Колумбиецът Джей Балвин, който подписа договор с Браун през 2019 г., го развали през май и сега работи с "Рок нейшън". 

Скутър Браун основава компания "Ес Би Проджектс" през 2007 г. Тя има няколко подразделения, освен мениджмънт, уточнява Асошиейтед прес. Две от тях са звукозаписни – "Шеба Пъблишинг" (съвместно начинание с "Юнивърсъл Мюзик Груп Пъблишинг" и "Скулбой Рекърдс". Всички са обединени в "Итака Холдингс". През 2019 г. Браун купува "Биг Машин Рекърдс", компанията, която първа сключва договор с Тейлър Суифт и издава първите й шест албума. Така той придобива мастър записите й за тях. Според VoX Браун е предложил на Суифт да й ги подаде за 300 милиона долара, но тя е отказала, защото първоначалният й договор й дава право да ги презапише след определен срок, който вече изтича. 

През април 2021 г. Скутър Браун продава "Итака Холдингс" на “ХАЙБ“ (HYBE), компанията известна преди като "Биг Хит Ентъртейнмънт", която създаде Кей-поп групата Би Ти Ес. Според документите Браун е получил дялове на стойност около 86 милиона долара, а най-известните му клиенти Гранде и Бийбър – дялове за по 11 милиона долара. 

През януари тази година Браун става едноличен генерален директор на "ХАЙБ Америка". Преди това е поделял поста с Ленджо Юн  от "Биг хит". Затова е възможно звездите да напускат Скутър Браун, защото той вече работи повече за "ХАЙБ Америка", отколкото като мениджър на индивидуални изпълнители. 

Ролята на музикалния мениджър не е точно определена, но тя се основава на тясна връзка между бизнесмена и музиканта. Най-добрите са изцяло посветени на успеха на клиента, като познават отлично музикалната индустрия и мястото на изпълнителя в нея. Те работят, така че ангажиментите на изпълнителите да протичат безпроблемно, като намират необходимите за определени цели екипи. Работата им в сянка осигурява успеха на клиентите. 

Като генерален директор на "ХАЙБ" Браун няма възможност да отделя на звездите толкова внимание. С неговите клиенти работят други мениджъри, но суперзвездите не искат да бъдат прехвърляни към някого надолу по йерархията. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм